Schade na de cycloon in Neede. Foto: Archief Historische Kring Neede.
Schade na de cycloon in Neede. Foto: Archief Historische Kring Neede.

Expositie Herinnering aan een vergeten cycloon

Algemeen

NEEDE - De stormramp is ook bekend als de cycloon van Neede. Het noodweer trok in de namiddag en vroege avond op woensdag 1 juni 1927 over de Achterhoek en een deel van Twente. Van zaterdag 27 mei tot en met zaterdag 15 juli is de expositie Herinnering aan een vergeten cycloon te bekijken in de Oale Smederieje in Neede. Openingstijden: woensdag 14.00 tot 17.00 uur en zaterdag 14.00 tot 16.30 uur. Toegang gratis.

Een correspondent van de Needsche Courant schrijft in de uitgave van juni 1927 dat niemand vermoedde dat het dorp Neede zo veel onheil verwachtte. De storm begon met een onweersbui en veel slag hagel. Later volgde gesuis en toen dit dichterbij kwam, bleek het een spitsvormige kolom te zijn. Het natuurgeweld heeft een grote verwoesting achtergelaten. Niet alleen Neede liep schade op. Ook de buurtgemeenten hadden hiermee te maken. Honderden boerderijen, schuren en huizen vielen ten prooi aan de windhoos.

De impact van dit natuurgeweld is groot voor een deel van Neede. Over een breedte van circa 500 meter trok de cycloon over het dorp. Met name de buurtschap Ruwenhof en de omgeving van het treinstation zijn zwaar getroffen door de storm. In de directe omgeving van het station was Textielfabriek ter Weeme gevestigd. Op het moment van de windhoos waren hier circa 400 personen werkzaam. De storm liet een spoor van grote schade na. Twee jaar eerder, in 1925, is het stedeke Borculo getroffen door een stormramp. Deze ramp haalde zelfs het wereldnieuws. Maar het aantal gewonden en dodelijke slachtoffers in Neede was groter.

Arend Heideman heeft in 1977 de foto expositie met beelden uit 1927 georganiseerd. "Mijn interesse in historie, de verhalen over de stormramp in Borculo vormden in 1977 de inspiratie voor de expositie Vergeten Cycloon vertelt Arend Heideman. Destijds werkte ik als gemeentevoorlichter voor de gemeente Neede. Juist door de verhalen over de ramp in Borculo verbaasde het mij dat er in Neede zo weinig aandacht werd besteed aan de windhoos uit 1927. Dit bracht mij op het idee om een foto expositie te organiseren. De expositie in het gemeentehuis van Neede heeft veel belangstelling getrokken van inwoners. Maar ook bezoekers van buiten het dorp wisten de weg te vinden naar de tentoonstelling. Want de storm richtte ook in delen van Twente veel schade aan. Goed dat deze expositie nu na veertig jaar een vervolg krijgt". Heideman vertelt dat hij destijds veel moeite heeft moeten doen om een luchtfoto gemaakt door de KLM te publiceren in de extra uitgave over de expositie. "Het is belangrijk dat historie onder de aandacht blijft en wordt doorgeven. In 1977 waren er nog inwoners die de ramp hadden meegemaakt en hierover konden vertellen. Nu is dat anders, daarom is het goed dat Historische Kring Neede deze foto's weer onder de aandacht brengt" vertelt Heideman. "Zo wordt de cycloon die Neede trof niet vergeten".

Over de Needse stormramp is weinig centraal en voor iedereen toegankelijk bewaard gebleven. Daarom is het extra waardevol dat de gemeente Neede in 1977, 50 jaar naar de ramp alsnog materiaal heeft verzameld met hulp van de bevolking. De extra editie uit 1977 bij de Needse Winkelstand leert dat de oproep voor materiaal een groot aantal foto's, rijk geïllustreerde kranten van toen en persoonlijke herinneringen werden aangedragen voor de expositie.

Het fotomateriaal uit 1977 heeft de gemeente Berkelland in bruikleen gegeven voor deze expositie. Daarnaast zijn berichten en uitgaven uit 1927 te bekijken. Aangevuld met berichten over de tentoonstelling uit 1977. "Veertig jaar na dato wordt zo opnieuw met historische materiaal stilgestaan bij de Needse Stormramp. En wordt het verhaal doorgeven aan een nieuwe generatie zodat de cycloon niet vergeten wordt, vertelt voorzitter Wim Winkeldermaat van Historische Kring Neede (HKN).



 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant