Zandhappen voor het publiek. Foto: Karin Stronks
Zandhappen voor het publiek. Foto: Karin Stronks

Zwarte Cross weer uitverkocht

Algemeen

LICHTENVOORDE - Wie het terrein van de Zwarte Cross oploopt in Lichtenvoorde krijgt meteen een warm gevoel van binnen. Op de tribune voor de ingang hangt een gezellige sfeer. Met gezang en geklap krijgen de bezoekers een feestelijk entree, mede mogelijk gemaakt door gelijkgestemden. Boven op de ingang van het terrein op de schans in Lichtenvoorde prijkt het symbool van Tante Rikie, matriarch van de Zwarte Cross. Muziek, motorcross en theater, dit alles is omhuld met een dikke laag gezelligheid.

Door Susanne ten Have

Wie voor het eerst op het festivalterrein rondstruint, komt ogen en oren tekort. Muziekpodia komen voorbij met namen als Exoticana, Dansvloer en de Reggaeweide, maar ook voor de specialisten is er bijvoorbeeld de Café de Baterbar, waar metalfans terecht kunnen. Of de Theaterweide: waar in de Universiteint colleges worden gegeven, dragen liefhebbers ook poëzie voor. Kortom, de Zwarte Cross biedt voor iedereen wat aan. De oprichters en drijvende motor achter dit hele spektakel, de bandleden van Jovink en de Voederbietels speelden vrijdagavond hun allerlaatste optreden voor hun eigen publiek. Massa'S fans kwamen af op dit laatste concert van Jovink. Ook Racoon, Golden Earring, Guus Meewis en Chef Special stonden deze editie op het hoofdpodium.

Niet groter
In de ruim twee decennia dat het festijn bestaat, is de Zwarte Cross uitgegroeid tot één van de grootste festivals in Europa. Wat begon op een weiland met een eetkraam en de motorcross, is in de afgelopen tien jaar ontzettend hard gegroeid. Maar liefst 220.000 mensen passeerden afgelopen weekend de toegangspoorten. Hoewel dit geen unicum is, vertelt Pieter Holkenborg, woordvoerder van de Zwarte Cross. "Vorig jaar verwelkomden wij hetzelfde aantal mensen op ons terrein. We zijn volledig uitverkocht op alle drie de dagen", zegt Holkenborg. Het lijkt een hele opgave om elk jaar weer met nieuwe creatieve ideeën te komen, zoals de Fijnproevers Weide of de Playa Gasolina. De organisatie lijkt daar geen moeite mee te hebben. "Elk jaar gaan wij de festivals af en proberen we wel met iets nieuws te komen. Zoals het zwemwater in de Playa Gasolina. Water op een festival is niet bijzonder, maar erin zwemmen wel. Daarnaast zijn er al 32 verschillende muziekpodia, je kan er nog zoveel bijdoen, maar daar heeft het publiek niets aan. Playa Gasolina is juist een mooie plek waar de bezoekers kunnen uitrusten en bijkomen van alle indrukken."

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Spektakel op de crossbaan. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant