De deelnemers staan in de rij voor de inschrijving. Foto: Rob Stevens
De deelnemers staan in de rij voor de inschrijving. Foto: Rob Stevens

Fietsen door de Achterhoek

EIBERGEN - Het is nog vroeg in de ochtend, deze dinsdag. Op het Zwikkelaarsplein staan veel auto's geparkeerd met fietsdragers. Bij de kraam op het terras van Café de Klok staat een rij fietsers die zich willen inschrijven voor de Eibergse fietsvierdaagse. De organisatie heeft een kaart van Nederland opgehangen waar fietsers met een gekleurde prikker hun plaats van herkomst kunnen aangeven. Het gros van de deelnemers komt van plaatsen binnen een cirkel van een kilometer of twintig rond Eibergen. Maar toch zijn ook veel prikkers te vinden op plaatsen in het westen, noorden en zuiden van het land. De Eibergse Fietsvierdaagse geniet een zekere faam, dat is duidelijk.

Door Rob Stevens

Henk ter Horst is voorzitter van de Tourclub Eibergen die dit evenement organiseert. Henk: "De Tourclub bestaat 37 jaar. En het is de 36ste keer dat we de fietsvierdaagse houden. Vorig jaar hadden we tussen de drie-en vierhonderd deelnemers. Het is bekend dat B&B's in Eibergen en omgeving jaarlijks deze week dezelfde fietsgasten ontvangen. De fietsers komen uit het hele land. Veel mensen komen van naburige campings. Alle provincies zijn wel vertegenwoordigd. Eén gezin komt uit België. Eén jaar zaten we op 700 deelnemers, dat kwam omdat er een fietsverloting aan gekoppeld was. Maar het is mooi zo, dit soort aantallen zijn door ons nog goed te hanteren."

Inschrijving voor de fietsvierdaagse is mogelijk voor de hele week of een afzonderlijke dag. Deelname is flexibel. Er zijn dagelijks drie routes uitgezet van respectievelijk 25, 40 en 60 kilometer door het verre buitengebied rondom Eibergen. Deelnemers ontvangen steeds de fietsdag zelf pas de routebeschrijving voor die dag. De routes zijn duidelijk uitgezet met oranje pijlen van de Nederlandse Toer Fiets Unie.

Dinsdag werd gefietst door bos, heide en veen. Richting Rekken en Haaksbergerveen. De tweede dag liep de route over Kerkpaden. Er werd gefietst zuidwestelijke van Eibergen rondom Lievelde en Zieuwent. Donderdag voerde de tocht langs kastelen. Daarvoor werden Neede, Diepenheim, Gelselaar en Noordijk aangedaan. De laatste dag stond natuur centraal. De routebeschrijving bracht de deelnemers langs velden, wegen en bossen rond de dorpen Borculo, Barchem en Ruurlo, onder meer langs het onlangs geopende museum MORE met werken van Carel Willink.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//ib.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwseibergenneede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=700,715,716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//ib.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwseibergenneede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=700,715,716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>