Nacht van de vleermuis in Neede

Algemeen

NEEDE - Ter gelegenheid van de Europese Nacht van de Vleermuis wordt een vleermuizenactiviteit gehouden op 25 augustus vanaf 20.00 uur.

Neede als enig vleermuizendorp in Nederland en de vleermuis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Logisch dat er dan elk jaar extra aandacht wordt geschonken aan de jaarlijks gehouden Europese Nacht van de Vleermuis. Alleen al het woord 'Europa' geeft aan dat deze nacht niet geheel onbelangrijk is en breed gedragen wordt. Tijdens deze nacht of avond wordt in tientallen landen extra stil gestaan bij dit bijzondere vliegende zoogdier, de vleermuis.

Samen met het IVN Oost Achterhoek verzorgt ook Stichting Vleermuizendorp op 25 augustus een presentatie rond dit zoogdier. Werd dit de afgelopen drie jaren op het Vleermoesplein in het dorp gedaan, dit jaar wijkt men uit naar een bijzondere locatie, Natuurpark Kronenkamp, bij veel Needenaren bekend als de voormalige waterzuivering.

Natuurpark Kronenkamp is een gezamenlijk initiatief van IVN Oost Achterhoek en Stichting Vleermuizendorp Neede. Deze twee partijen willen er, samen met de twee aangrenzende wijken De Hofmaat en de Kamp, een levendig kenniscentrum realiseren.
Natuurpark Kronenkamp staat nog aan het begin van allerlei ontwikkelingen. Mensen die benieuwd zijn naar de plannen van Stichting Vleermuizendorp Neede op deze locatie kunnen op 25 augustus bij Natuurpark Kronenkamp terecht. Het adres is Kronenkamp 14, Neede.

Powerpoint presentatie
Wat te doen als een vleermuis het huis is binnen gevlogen? Kan het gevaarlijk zijn als een vleermuis iemand in de haren vliegt? Zijn ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid? Geven vleermuizen stankoverlast als ze in een woning komen verblijven?
Op al deze vragen wordt ingegaan op 25 augustus middels een PowerPoint presentatie. Het gezegde 'onbekend maakt onbemind' geldt zeker voor de vleermuis. Men kan zich beter afvragen wat men kan doen om juist een vleermuizenkolonie in de schuur of in huis te krijgen!

Vleermuizen spotten
Tegen de tijd dat het donker wordt zal het gezelschap met een bat detector naar het Spilbroek en Huize de Kamp lopen, waarbij wordt geprobeerd om onderweg vleermuizen te zien en vooral te horen. Veel mensen realiseren zich niet hoe luidruchtig deze dieren 's nachts zijn tijdens hun jacht op muggen en andere insecten. De vleermuizenactiviteit wordt gehouden op 25 augustus vanaf 20.00 uur bij Natuurpark Kronenkamp in Neede. Bij slecht weer vliegen de dieren niet uit en gaat de avond niet door. Belangstellenden die niet lang kunnen staan kunnen een klapstoeltje meenemen voor de presentatie.


www.ivn.nl/oost-achterhoek
www.vleermuizendorp.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant