Een week voor de survivalrun zijn vrijwilligers druk met de opbouw van de hindernissen. Foto: Susanne ten Have
Een week voor de survivalrun zijn vrijwilligers druk met de opbouw van de hindernissen. Foto: Susanne ten Have

Kwart eeuw Survivalrun Neede

Algemeen

NEEDE - De Needse survivalrun van aankomende zondag is de 25ste editie. Dit jaar zijn er nieuwe elementen aan het sportieve evenement toegevoegd. Geen finish in de Hofmaatvijver, maar op het Vlearmoesplein. En de Berkellandse jeugd is dit jaar voor het eerst welkom op het parcours.

Door Susanne ten Have

Oktober staat in Neede in het teken van de survivalrun. Zondag verschijnen naar verwachting duizend deelnemers aan de start op sportpark 't Haantje. Voor de atleten valt te kiezen tussen een achttien, twaalf of acht kilometer lang parcours.

Vlearmoesplein
Stichting Survivalrun Neede (SSN) viert geen groot feest tijdens dit jubileum. Wel kiest het bestuur voor een iets andere aanpak dan andere jaren. In overleg met de Ondernemers Vereniging Neede (OVN) is besloten om de eindhindernis op het Vlearmoesplein te bouwen, in plaats van in de Hofmaatvijver. Volgens Richard Grevelink (40), voorzitter van OVN is het evenement een mooi evenement waar de Needse ondernemers op in kunnen haken. "We hebben het bestuur van SSN gevraagd het parcours door het centrum te laten lopen. De wedstrijd trekt veel publiek. We hopen zo in het centrum meer sfeer te creëren", legt Grevelink uit.

Jeugdrun
Voor het eerst is er een parcours voor de jeugd in Neede. Deze hindernissen zijn in tegenstelling bij de volwassenen niet hoger dan 2,5 meter. Verdeeld over een afstand van ongeveer zes kilometer. In eerste instantie is de wedstrijd alleen bedoeld voor kinderen uit Berkelland en moeten zij lid zijn van de overkoepelende organisatie Survivalrun Bond Nederland (SBN). Initiatiefnemer van de jeugdsurvivalrun is Ard Klein Nijenhuis (48). "Ik wilde al langer een jeugdrun in Neede, maar dat kwam niet van de grond. De run is naar mijn mening te vergelijken met die in Beltrum, met natuurlijke hindernissen en elementen in het parcours. Waar ook de jeugd van gebruik maakt. Ik wil de jonge survivalatleten graag erbij betrekken in ons dorp", legt Klein Nijenhuis uit.
Elk jaar helpen ruim 250 vrijwilligers met het sportieve evenement. Die zijn voornamelijk verdeeld onder de posten bij de hindernissen, duikers of EHBO'ers. "Ik ben zelf als vrijwilliger begonnen. Eerst helpen opruimen, toen werd ik rayonhoofd en al gauw kreeg ik de vraag of ik geen voorzitter wilde worden. Mijn jongste zoon is inmiddels rayonhoofd," vertelt de 58-jarige Jan Leuverink. Volgens de voorzitter is de sport groeiende. "Sinds vorig jaar is de sport aangesloten bij het NOC*NSF. De rek is er nog lang niet uit als je ziet hoeveel leden zich aanmelden bij de nieuwe survivalvereniging D'RAN!. En ook blijft de survivalsport geliefd onder de jeugd", legt Leuverink uit.
Zondag is vanaf 9.00 uur de start op sportpark 't Haantje aan de Kronenkamp in Neede. Vanaf tien uur begint het evenement op het Vlearmoesplein. Kijk ook op survivalneede.nl voor meer info en routes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant