De gerestaureerde beelden in de NH Kerk. Foto: Rob Weeber
De gerestaureerde beelden in de NH Kerk. Foto: Rob Weeber

Needse Havezathe Cultuurfonds zoekt publiciteit

Algemeen

NEEDE - De Stichting Needse Havezathe Cultuurfonds, zoals de officiƫle benaming is, bestaat in naam nog niet zo heel lang, maar kent wel een rijke geschiedenis. Het huidige bestuur, bestaande uit voorzitter Hans Niessink, penningmeester Erik Huurenkamp en bestuurslid Anne Ter Heede, wil het fonds graag meer onder de aandacht van de Needenaren brengen en aldus wijzen op de mogelijkheid voor ondersteuning op het gebied van kunst en cultuur.

Door Rob Weeber

Het fonds dankt zijn naam aan Havezathe Huize de Kamp in Neede. Deze Havezathe beheerst al eeuwenlang, de eerste vermelding van de voorloper van het huidige pand dateert al uit 1469, het Needse dorpsbeeld en was een van de negen Havezathen, adellijke huizen, die tot de Heerlijkheid Borculo behoorde. Toen in 1980 het pand met de sloop bedreigd werd, stonden er mensen op die de Stichting Vrienden van Huize de Kamp oprichtten. Samen met de Historische Kring Neede en de Gemeenschapsraad Neede voerden ze actie om het huis voor het nageslacht te bewaren en vooral ook toegankelijk te houden. In diezelfde jaren tachtig werden enkele stijlkamer ingericht met antieke spullen. Een overschrijding van een subsidietermijn leidde uiteindelijk tot de verplichting de Havezathe leeg op te leveren aan de gemeente Berkelland. Sindsdien heeft het in de verkoop gestaan, totdat de NyStaedte Groep uit Oldenzaal het verworf. Door de verplichte oplevering werd de antieke inboedel verkocht en met de opbrengst, destijds zo'n 45.000 euro, werd in 2011 het huidige cultuurfonds opgericht. In het toenmalige bestuur zaten onder meer de broer van de huidige voorzitter, Jan Niessink, en Hillie Kupper-Nijstad.
Het huidige bestuur wil nu meer reuring rondom het bestaan van het fonds dat als doelstelling heeft het bevorderen van het culturele klimaat in de gemeente Neede, inclusief de kerkdorpen, met goede plannen en/of projecten op kunst- en cultureel gebied. De activiteiten van het fonds zijn sec aan Neede voorbehouden en betreffen eenmalige ondersteuning, stimulering van een goed initiatief, waarbij vooral gekeken wordt naar activiteiten door vrijwilligers. Toch wil het bestuur niet te nauw kijken. Veel hangt af van de aanvraag en het doel. De aanvrager mag bijvoorbeeld ook een stichting zijn, echter geen particulier. Bijvoorbeeld zou een unieke culturele voorstelling tot de mogelijkheden kunnen behoren. Verder, indien gewenst, is het bestuur bereid om mee te denken met de aanvraag en een eventuele uitvoering ervan. Projecten waaraan in het verleden geld is geschonken, zijn onder andere de oude bibliotheek, het toekomstige Natuurpark Kronenkamp en de restauratie van de zeldzame en kostbare beelden in de NH Kerk. De stichting kent de ANBI status, waarmee schenkingen belastingvoordeel kunnen opleveren. Voor een aanvraagformulier en meer informatie over het fonds kan men terecht op: www.needse-havezathe-cultuurfonds.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant