Ingezonden brief

Algemeen

Geen intensieve veehouderij

Bij deze enige kanttekeningen ten aanzien van 'veeartsen starten petitie in Berkelland'.
Met de petitie willen een veearts en een adviseur bij de gemeente Berkelland bepleiten dat zij de intensieve veehouderij zou moeten faciliteren in plaats van afremmen. Zij stellen daarbij dat boeren het recht hebben dat zij het recht moeten hebben om hun bedrijf op een normale manier te ontwikkelen. Maar wat is een normale manier? Landjepik plegen? Singels en bomen onnodig kappen? Biodiversiteit om zeep helpen? Overbemesting? Het gebruik van (te veel) antibiotica en bestrijdingsmiddelen? Ziekte-uitbraken vanwege teveel dieren? Sorry maar dat vinden andere inwoners van Berkelland NIET normaal. En eisen, dat is ook een heel zwaar woord …..

Iedereen weet inmiddels, of zou dat kunnen weten, dat de intensieve landbouw en veeteelt haar langste tijd heeft gehad. Je hoeft je ogen en oren gewoon maar open te houden om dat te zien. De schadelijke effecten voor mens, dier en milieu zijn al te lang veel te groot.

Meneer Schuttert en mevrouw Boverhof bewijzen in die zin hun klanten geen dienst. De intensieve veehouderij is simpelweg ten dode opgeschreven. Dit krampachtig proberen tegen te houden, is vruchteloos. Beiden zouden er daarom beter aan doen hun klanten te helpen de omslag naar natuur-inclusief boeren te maken. Dan zouden zij en de boeren werkelijk een bijdrage leveren aan lange termijn leefbaarheid voor mens, dier en natuur. Het is heel wel mogelijk om op andere manieren te boeren, met behoud van werkgelegenheid. Daar zijn voorbeelden te over van, ook in de Achterhoek. Wijze boeren beseffen dat het zo niet langer kan. Wanneer u van uw werk en van de Achterhoek houdt, pas uw bedrijfsmethoden dan aan voor het te laat is!

Stichting Natuurlijk Achterhoek
Ruurlo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant