Ondertekening van de stichtingsakte door het nieuwe stichtingsbestuur; (vlnr) secretaris Arend Heideman, (staand) penningmeester Erik Schutte en voorzitter Peter Nieuwenhuis. Foto: Rob Weeber
Ondertekening van de stichtingsakte door het nieuwe stichtingsbestuur; (vlnr) secretaris Arend Heideman, (staand) penningmeester Erik Schutte en voorzitter Peter Nieuwenhuis. Foto: Rob Weeber

Stichting (jarige) Willem Sluiter opgericht

Cultuur

BORCULO – De dominee-dichter Willem Sluiter (1627-1673) heeft weer een nieuw ‘hoofdstuk’ aan zijn nalatenschap toegevoegd gekregen. Op de dag van zijn verjaardag, 22 maart - hij zou vrijdag 397 jaar zijn geworden-, werd bij notaris Kraayenhof in Borculo de Stichting ‘Willem Sluiter’ een feit.

Door Rob Weeber

Sluiterkenner Arend Heideman uit Gelselaar is al jaren zeer bemoeid om de dichter ‘levend’ te houden. “Doel van de stichting is niet om geld te verdienen aan de nalatenschap van Sluiter, maar juist om zijn betekenis als dichter en uiteindelijk ook als dominee te blijven uitdragen en uitdiepen door middel van culturele en cultuurhistorische activiteiten. Hieraan moet ook het nieuw opgezette digitale informatiepunt (website, red.) ‘Willem Sluiter’ gaan bijdragen, evenals de inbreng van nazaat Peter Sluiter uit Amsterdam.”

Het stichtingsbestuur bestaat naast Heideman als secretaris uit Peter Nieuwenhuis als voorzitter en Erik Schutte als penningmeester. Nieuwenhuis, voorzitter van de Historische Vereniging Borculo, was al eerder betrokken bij de promotie van Sluiter. Via de Stichting ‘Borculo, Beleef de Berkelstad’ kwamen er in 2015 muurschilderingen met dichtregels van Sluiter. Daarnaast ontstond de spirituele Sluiterroute langs de Berkel. Saillant details is ook dat een verre voorvader van Nieuwenhuis, de Needse predikant Bernhardus Westenberg, Sluiter gedoopt heeft. Een van de eerste grote activiteiten die onder de stichting zullen gaan plaatsvinden, is de viering van de 400ste geboortedag van Sluiter in 2027.

Blij is Heideman ook met de steun van neerlandica Ellen Vujevic, een jonge Achterhoekse die bereid is het beheer van de website op zich te nemen. Zij stelde voor haar masterstudie Neerlandistiek de expositie over Willem Sluiter samen bij de Vrije Universiteit en hield recent een lezing over Sluiter in Eibergen.

Als letterlijke ‘kers op de taart’ kwam Arend Heideman met een taart aanzetten bij het notariskantoor met daarop de afbeelding van Sluiter.


https://willemsluiter.nl/

Het stichtingsbestuur, met (vlnr) Peter Nieuwenhuis, Erik Schutte en Arend Heideman. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant