Harry Bosch en Stef Taken (r) gooiden zaterdag de laatste twee vuilniszakken met afval in de rode container. Foto: Jan Hendriksen

Harry Bosch en Stef Taken (r) gooiden zaterdag de laatste twee vuilniszakken met afval in de rode container. Foto: Jan Hendriksen

Zakken vol zwerfafval verzameld in container op Kerkplein

Maatschappij

RUURLO – De Ruurloërs Gerrit Vriezen en Leo Romijn zijn regelmatig in de natuur actief als vrijwilligers voor de Achterhoekse Stichting Van der Lugt. Dan steken beide mannen de handen flink uit de mouwen bij het onderhoud aan natuurterreinen. Het werk bestaat uit het afzetten van houtwallen en singels, opschonen van poeltjes, hooien van verschraalde weilanden en het verwijderen van ongewenste soorten als bramen, varens en vogelkers. Maar afgelopen zaterdag ‘verwijderden’ beide mannen zwerfvuil in Ruurlo in het kader van de Landelijke Opschoondag waaraan Werkgroep Ruurlo deelnam. 

Door Jan Hendriksen

Gerrit Vriezen en Leo Romijn kregen van de coördinatoren Harry Bosch en Stieny Meidema van de Werkgroep Ruurlo Schoon de opdracht om de bermen langs de Wiersseweg, Dekkersweg en die van de provinciale Vordenseweg van zwerfvuil te ontdoen. En dat leverde een aantal volle vuilniszakken zwerfafval op. “Onze zoektocht was niet voor niets. Zeker langs de Vordenseweg. Je blijft er over verbazen hoeveel troep de mensen uit de auto gooien”, verzucht Vriezen, terwijl hij samen met Romijn op het Kerkplein arriveert. Daar kunnen de ‘opschoners’ het afval in een speciaal door gemeente Berkelland geplaatste container dumpen. Zoals ook een zestal leden van de Wildbeheer Eenheid Ruurlo doen, die in hun ‘jachtgebieden’ zaterdag op zoek gingen naar zwerfafval. De algemene conclusie van de ‘beheerders’: “De mensen laten steeds minder afval achter in de natuur. En dat is een positieve ontwikkeling.” Dat is ook de ervaring van Appie en Ineke Dijkman die met hun ‘golfkar’ met enkele zakken met afval komen aan rijden. Samen met buurtbewoners uit het Gotinkveld haakt het echtpaar jaarlijks steevast aan bij de actiedag. 

Stille ruimers
Het aantal Ruurloërs dat jaarlijks aan de actiedag deelneemt, wordt er echter niet groter op. “Maar bedenk je wel dat er steeds meer ‘stille’ ruimers zijn, die met regelmaat in hun eigen omgeving het zwerfvuil opruimen. Door samen te werken aan het opruimen van zwerfafval, wordt niet alleen de leefomgeving schoner maar ook de woonomgeving”, zo laat Stieny Miedema weten, terwijl Stef Taken met zijn bakfiets het Kerkplein komt oprijden met enkele zakken vol zwerfafval.

Versterking
De Werkgroep Ruurlo Schoon bestaat al vele jaren en is echter helaas nog niet overbodig. “Maar we zijn wel naarstig op zoek naar bewuste en actieve vrijwilligers die zich willen inzetten voor een schoon Ruurlo en onze werkgroep. Want die kan wel versterking gebruiken. We zijn een kleine maar hechte groep. Maar op korte termijn moet er wel aanvulling komen willen we niet doodbloeden”, zo laat Stieny Miedema tot slot weten als Harry Bosch en Stef Taken de twee laatste vuilniszakken met afval in de rode container gooien.

Wie zich in wil zetten voor de Werkgroep Ruurlo Schoon kan contact opnemen met Harry Bosch, tel. 06-51575904 of Stieny Miedema, tel. 06-25015011.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant