Jurgen te Brake, Patrick Zieverink en Suzan Zieverink (vlnr) plaatsten zich voor het EK. Foto: PR

Jurgen te Brake, Patrick Zieverink en Suzan Zieverink (vlnr) plaatsten zich voor het EK. Foto: PR 

Drie Achterhoekers naar EK klootschieten Jurgen te Brake, Patrick en Suzan Zieverink

Sport

RUURLO/ZWOLLE – Bij het ingaan van de laatste wedstrijddag in Zwolle (bij Groenlo) was zaterdag de afvaardiging naar de Europese kampioenschappen klootschieten in Neuharlingersiel (Duitsland) zowel bij de mannen als de vrouwen zeker nog niet bekend. Diverse mannen moesten nog flink punten scoren om bij de beste tien te komen. Ook bij de vrouwen waren de plaatsen nog niet vergeven. Tevens waren nog drie mannen in de race voor het kampioenschap en hadden nog kans op de titel die recht geeft op deelname aan de King & Queen-wedstrijden in Ierland. Ook de allround titels (straat, veld en zetten) stonden op het programma. Uiteindelijk plaatsten Jurgen te Brake van KV Zwolle en broer en zus Patrick en Suzan Zieverink van KV ‘t Broek uit Ruurlo zich voor het EK.

De spanning was te snijden toen zaterdag 23 maart de eerste mannen van start gingen op de Oude Eibergseweg in Haarlo. KV Zwolle was de gastheer en had maar liefst 1700 meter parkoers uitgezet omdat de verwachtingen hoog gespannen waren. Ook de overige zaken zoals de wegafzetting en vervoer waren prima voor elkaar. Bij de mannen waren er vier deelnemers uit de Achterhoek, die een gooi deden naar de EK-tickets. Na drie van de vier wedstrijddagen stonden Arno te Brake en Ramon Halleriet (KV Zwolle Groenlo) op een veertiende en zestiende plaats. Zij moeten dus (heel) veel punten scoren om nog een kans te maken op EK-deelname. Jurgen te Brake (ook KV Zwolle) stond er beter voor met een zesde plaats, maar was zeker nog niet veilig. Patrick Zieverink (KV ’t Broek Ruurlo) stond op een tweede plaats en maakte nog kans op de eindoverwinning. Hij moest dan wel goed scoren en koploper William Hobbelink mocht niet teveel extra punten pakken. Arno te Brake en Ramon Halleriet presteerden in beide omlopen niet op het gehoopte niveau. Hoewel Halleriet nog wel een aantal extra punten pakte, was dit onvoldoende om zich te kwalificeren. Jurgen te Brake verbeterde zich in de eerste omloop met een twaalfde plaats niet. In de tweede omloop ging het duidelijk beter en pakte hij een zevende plaats in de totaaluitslag. Patrick Zieverink liet er zaterdag geen gras over groeien; hij had zijn zinnen gezet op de eindoverwinning. Hij ging als een raket uit de startblokken en wist de voorsprong tot het eind vast te houden. Met 1511 meter pakte hij gelijk de felbegeerde extra punten. Ook in de tweede omloop presteerde hij goed. In een spannende wedstrijd wist hij met 1425 meter een tweede plaats te behalen. Wederom waardevolle extra punten voor het totaalklassement.

Vrouwen
Bij de vrouwen helaas maar een deelneemster uit de Achterhoek; namelijk Suzan Zieverink, de zus van Patrick Zieverink en ook lid van KV ‘t Broek uit Ruurlo. Zieverink stond na drie wedstrijddagen op een vrijwel zekere derde plaats. De Ruurlose presteerde netjes zonder een uitschieter te hebben. Ze werd derde in eerste omloop en vierde in de tweede.

Kopman
Na deze wedstrijden konden de punten opgeteld worden voor de totaaluitslag. Patrick Zieverink bleek door de goede resultaten van de laatste wedstrijddag William Hobbelink met twee punten voorbij te zijn gestreefd. Hij werd de winnaar van de Championstour - onderdeel straat - en mag als kopman van de Nederlandse delegatie naar het EK in Duitsland. Een prettige bijkomstigheid is ook nog dat hij hoogstwaarschijnlijk ook naar de King en Queen-wedstrijden in Ierland wordt afgevaardigd door de Nederlandse Klootschieters Bond.

Allround titels
Naast de straatwedstrijden waren er ook nog prijzen voor de allround titels. Deze worden bepaald door de uitslagen van de straat-, veld- en zetwedstrijden van de zojuist afgelopen reeks wedstrijden. Patrick en Suzan Zieverink zijn de enige deelnemers van de Achterhoekse Klootschieters Federatie die op alle onderdelen hadden deelgenomen. Patrick Zieverink werd in een spannende reeks op een punt achterstand op William Hobbelink tweede. Suzan Zieverink werd met twee punten achterstand op Silke Tulk, evenals haar broer ook tweede. Een mooi slot van een mooie reeks wedstrijden. Nu nog even doortrainen om te pieken op het EK klootschieten dat in het hemelvaartweekend georganiseerd wordt in het Duitse Neuharlingersiel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant