Puck Langenbarg met de verschillende klassementsrijders,

Puck Langenbarg met de verschillende klassementsrijders,  

Puck Langenbarg huldigt de Noor Rasmus Søjberg Pedersen

Sport

RUURLO – Ze kreeg zaterdagmiddag, amper een uur voordat de wielrenners van Olympia’s Tour de finishlijn in Ruurlo passeerden, spontaan de vraag van finishcommentator Rien van Horik of ze op het Kerkplein na afloop van de vierde etappe de bloemen aan de podiumwinnaars en de truien aan de leiders van de verschillende klassementen wilde uitreiken. Natuurlijk wilde ze dat wel. “Prachtig, dat is toch een grote eer”, zo was de reactie van Puck Langenbarg uit Ruurlo. 

Door Jan Hendriksen

En zo kon het gebeuren dat zaterdagmiddag na afloop van de vierde etappe van Olympia’s Tour, die aan de Barchemseweg finishte, de regerend nationaal wielerkampioen bij de junioren op zowel de weg als veld, Puck Langenbarg, de bloemen en leiderstruien mocht uitreiken. De zeventienjarige Ruurlose is inmiddels een bekende in het wielrennerswereldje en voor wielercommentator Rien van Horrik. Maar dat gold niet voor enkele Ruurloërs, zo bleek, die spontaan als toevallige passanten de huldiging op het Kerkplein aanschouwden. Had Van Horik Puck Langenbarg niet aan de finish opgemerkt, dan had de commentator alsnog burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland kunnen vragen om de prijzen uit te reiken. Want Van Oostrum stond als voormalig ‘Snelste burgemeester van Nederland’ natuurlijk ook aan de finish in Ruurlo. Daar zag hij net als de talrijke andere toeschouwers de Noor Rasmus Søjberg Pedersen als winnaar over de finish gaan. In de slotfase van de vierde etappe over 168 kilometer, die in het Drentse Gieten van start was gegaan, reden tien renners weg in een etappe waarbij het peloton telkens opnieuw uit elkaar sloeg, maar ook weer samen kwam. Ritwinnaar Rasmus Søjberg Pedersen (21) liet na afloop op de website www.cylingonline.nl weten in zijn nopjes te zijn met zijn winst in Ruurlo. ‘’De finale begon vandaag al vanaf de tweede kilometer en het is eigenlijk koers gebleven. Met constante waaiervorming waarbij je moest opletten dat je de slag niet miste. In de slotfase waren we met tien man en daar hou ik van bij een eindsprint. Dat is overzichtelijker dan bij een massasprint. Wel was het spannend of we weg zouden blijven, want niemand wilde meedraaien. Ik ben heel blij met deze overwinning, het is mijn eerste UCI-zege”, zo liet de Noor weten.

Slijtageslag
Voor het tweede jaar op rij deed het peloton van Olympia’s Tour afgelopen weekeinde de Achterhoek aan. Was Ruurlo zaterdagmiddag de finishlocatie. Zondag ging rond het middaguur de de slotetappe van de vijfdaagse etappekoers – een rit over 188 kilometer- van de start in Neede met als finishplaats Tiel. De winst in Tiel ging zondagmiddag wederom naar de Noor Rasmus Søjberg Pedersen, die namens de opleidingsploeg van het Franse team Decathlon AG2R La M aan Olympia’s Tour deelnam. De eindzege in de zeventigste editie van Olympia’s Tour – de oudste wielerwedstrijd van Nederland – kwam op naam van de 21-jarige Duitser Tim Torn Teutenberg, lid van de opleidingsploeg van team Lidl-Trek. De vijfdaagse etappekoers was een flinke slijtageslag: van de 154 renners die woensdag in het Noord-Hollandse Medemblik van start gingen, haalden er zondag uiteindelijk maar 59 de eindstreep.

Puck Langenbarg met commentator Rien van Horik. Foto's: Jan Hendriksen.
De huldiging op het Kerkplein.
De Noor Rasmus Søjberg Pedersen kwam in Ruurlo als winnaar over de finish.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant