Martin Broers bij de ster van Coevorden. Foto: Rob Weeber
Martin Broers bij de ster van Coevorden. Foto: Rob Weeber

Nieuwe gemeentesecretaris Berkelland Martin Broers

Algemeen

BERKELLAND - Hij is geboren in Noord-Holland, Ilpendam, maar heeft na zijn studietijd in Amsterdam aardig zicht gekregen op de rest van Nederland. Martin Broers is 55 jaar en staat op het punt om de gemeente Coevorden te verruilen voor Berkelland. Na tien jaar Drenthe lonkte de nieuwe uitdaging in de provincie Gelderland. De vraag is natuurlijk waarom iemand die het naar eigen zeggen erg naar zijn zin heeft (gehad), toch besluit om de overstap te wagen. Het antwoord ligt besloten in de ambitie en ook wel gedrevenheid om de reeds in gang gezette transitie binnen de ambtelijke en bestuurlijke organisatie in Berkelland mede gestalte te gaan geven. En het is gewoon goed om af en toe een nieuwe omgeving te zoeken.

Door Rob Weeber

Het had maar weinig gescheeld of zijn loopbaan had er heel anders uit gezien. Na een aanvankelijke stage bij de gemeente Purmerend stond hij op het snijpunt van twee wegen. Of een baan accepteren aan de Keizersgracht in Amsterdam of in dienst treden bij de gemeente Purmerend. Hij koos voor het laatste. Doorliep het gehele traject vanaf gemeentelijk ambtenaar en ontwikkelde zich langzamerhand tot de brede allround gemeentesecretaris die hij nu is. De grote mate van diversiteit en de afwisseling van de opgaven in de zeer uiteenlopende beleidsterreinen blijven hem boeien. "Ik heb nooit een moment spijt gehad van mijn keuze voor een gemeentelijke organisatie", stelt hij. "Vooral de lokale politiek spreekt mij erg aan omdat je daar dicht bij de mensen staat. Maar ik heb ook veel waardering voor de betrokkenheid en bevlogenheid van de medewerkers bij de gemeente die, zeker in de afgelopen jaren, met een groot aantal veranderingen zijn geconfronteerd. Net zoals de gehele buitenwereld, is ook de lokale overheid deel van het maatschappelijk kantelproces. Dit maakt leiding geven aan een ambtelijke organisatie bijzonder interessant. Bovendien heb je als gemeentesecretaris door de Wet dualisering gemeentebestuur meer tijd gekregen voor de organisatie."

Broers heeft naar eigen zeggen een fantastische tijd gehad in Coevorden met veel uitdagingen en ook veranderingen in de ambtelijke organisatie. De regio heeft veel maakindustrie en de stad voert bovendien de directie over het naastgelegen Duitse industrieterrein Europark. Voordeel is bovendien dat zij logistiek gezien een zogenaamd trimodaal concept kan aanbieden, vervoer over weg, water en spoor. Desondanks spelen ook de demografische ontwikkelingen een rol en kent de stad een hoge werkeloosheid. Er is inmiddels in opdracht van de samenwerkende gemeenten Coevorden, Emmen, Hoogeveen en Hardenberg een rapport naar minister Kamp gestuurd met een aanvraag voor extra structuurversterkende maatregelen voor de regio. Aan werk geen gebrek dus, maar dit moet wachten op de opvolger.

Berkelland verkeert in een zeer uitdagende fase volgens Broers. De gemeente is verder dan Coevorden in de omslag met de ambtelijke en bestuurlijke organisatie. 'Veranderende samenleving, vernieuwd bestuur', het motto van het tweede coalitieakkoord uit 2014, geeft bij uitstek weer waar de gemeenten nu voor staan. Was de gemeente vroeger een systeemgedreven organisatie met regievoering, tegenwoordig staat het principe van zelforganiserende teams binnen de organisatie centraal en vervult het naar buiten toe een meer faciliterende en participerende rol. "Ik hanteer vaak het motto 'zo buiten, zo binnen'. Je moet vertrouwen in je medewerkers hebben en ze ruimte bieden en stimuleren in hun ontwikkeling. Zo creëer je op den duur een slagvaardige, flexibele en slanke organisatie. Daarnaast moet je de creativiteit van de lokale samenleving de ruimte geven en soms uitdagen. Je probeert de krachten met de verschillende partijen te bundelen en zo te komen tot een optimale leefbaarheid in de eigen gemeente. Berkelland is daar al op een actieve en aansprekende wijze mee bezig. Ik zie er naar uit om deel te nemen aan dit proces."

Broers ziet ook veel overeenkomsten tussen de regio Coevorden en Achterhoek. Het zijn beide buitengebieden aan de grens met Duitsland waar het sociale, het noaberschap nog een rol speelt. Maar ze zijn ook onlosmakelijk verbonden met de meer verstedelijkte gebieden binnen Nederland. Ons land is vanuit Europees perspectief één 'stadsregio' binnen Europa en daar moeten we ons volgens hem in verband met de toegenomen schaalvergroting en globalisering in toenemende mate van bewust zijn.. "Het gezicht moet altijd naar voren gericht zijn, naar het grotere Europa. Daar moeten samenwerking en groei vandaan komen. Den Haag ligt zo beschouwd ook maar aan de rand en dus in de periferie van de 'regio Nederland'."

Martin Broers begint zijn nieuwe functie als gemeentesecretaris per 1 september.

Martin Broers bij de ster van Coevorden. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant