Sfeerimpressie van de derby VV Lochuizen – SC Neede. Foto: Rob Weeber
Sfeerimpressie van de derby VV Lochuizen – SC Neede. Foto: Rob Weeber

Jubileumkraker op het voetbalveld

Algemeen

LOCHUIZEN - De voetbalvereniging Lochuizen bestaat dit jaar 70 jaar en kreeg van de grote buurman SC Neede een wel heel mooi presentje aan het einde van het vorig seizoen. De degradatie van SC Neede van de 4e naar de 5e klasse KNVB, bracht hen in dezelfde poule als VV Lochuizen. Wat niemand ooit had vermoed en velen waarschijnlijk ook niet gehoopt, werd bewaarheid. Afgelopen zondag werd een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van VV Lochuizen toegevoegd, de derby tegen SC Neede. Lochuizen won met 1-0.

Door Rob Weeber

Voorzitter Bart ter Haar en penningmeester Erik Hassink kunnen niet wachten tot het fluitsignaal om 14.00 uur gaat klinken en relativeren de getoonde rivaliteit tussen beide clubs tot een momentopname. Rond het veld van VV Lochuizen hangen grote spandoeken van de supportersclub Neede Noord met duidelijke teksten als Band of Brothers en Missie Vernedering, een reactie op het beetje leedvermaak na de degradatie van SC Neede. Maar het mag allemaal, een teken dat beide clubs het beste met elkaar voorhebben. SC Neede zou normaliter moeten winnen, maar diep in het hart hoopt de thuisspelende club Lochuizen toch wel op een stuntje. "Als we eerlijk zijn, dan is Neede favoriet", begint ter Haar. "Niets voor niets hebben zij altijd een klasse hoger gespeeld.. Maar eigenlijk hopen we op tenminste een gelijk spel. In zo'n beladen wedstrijd is alles mogelijk. Bovendien zijn wij als ploeg sterk gegroeid de laatste weken, zeker na de gewonnen wedstrijd tegen DEO uit Borculo. We bezetten een mooie positie in de middenmoot van de ranglijst."

De kleine, sympathieke club uit het buurtschap Lochuizen heeft ongeveer een derde van het aantal leden van SC Neede, maar de sterke binding van de club met het buurtschap zorgt voor zelfredzaamheid en stabiliteit. Eigenlijk is de club al in 1932 opgericht, maar door financiële problemen in 1933 weer ontbonden. In 1946 volgde de heroprichting onder leiding van voorzitter B.J. Schepers van het gelijknamige café. De clubkleuren waren toen nog wit-zwart, maar zouden vanaf 1949 rood-wit worden. Het waren in die beginjaren steeds dezelfde namen die terugkeerden, Schepers, Ter Haar en Ter Woerds. Spannend werd het even rond de eeuwwisseling, toen de club een buurthuis wilde bouwen om de binding met het buurtschap te vergroten. Café Schepers was al dicht en er was geen plek meer voor buurtactiviteiten. De grond echter was in particulier handen en er waren plannen om het pachtcontract met de vereniging op te zeggen ten gunste van de bouw van een landhuis. Uiteindelijk heeft de gemeente geholpen en de velden gekocht. De vereniging zelf kocht de grond waarop het clubhuis stond en het parkeerterrein was. Zo bleef VV Lochuizen bestaan en werd het buurthuis in 2008 geopend.

In 1992 meldden zich 11 meisjes aan die, zoals de analen vermelden, 'de voetbalsport onder de knie wilden krijgen'. Tot op vandaag is er nog steeds een dameselftal en zijn er meisjes actief in de jeugd.

Naar de toekomst toe zijn beide bestuursleden positief gestemd. "Onze vereniging kenmerkt zich vooral door de onderlinge binding", vindt Ter Haar. "Natuurlijk merken wij ook de verandering in de maatschappij, jonge mensen gaan studeren en trekken weg uit de regio. Daarom gaan we meer in de jeugd investeren, onder meer door spel- en doedagen. We hebben bovendien een fanshop binnen onze website geopend met Han ter Woerds Sport uit Lichtenvoorde." Hassink is naar eigen zeggen al 27 jaar penningmeester en misschien wel het voorbeeld van hoe een kleine club leden aan zich weet te binden.

Als tegen 14.00 uur de spelers het veld opkomen, begint de gekte rond de lijnen. Confetti, feestslierten, vuurwerk, rook, vendelzwaaiers en keiharde muziek begeleiden de elftallen naar de middenstip. Honderden bezoekers staan langs de rand van het veld, in spanning afwachtend wat de derby gaat brengen. Wie het enthousiasme ziet, zou misschien diep in zijn hart wel willen dat Neede nooit meer promoveert.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant