Ben Tragter (r) reikt het eerste exemplaar met niet eerder uitgebracht werk van Hendrik Odink uit aan achterneef Gerrit Odink (l) in Kulturhus 't Spieker in Eibergen. Foto: Susanne ten Have
Ben Tragter (r) reikt het eerste exemplaar met niet eerder uitgebracht werk van Hendrik Odink uit aan achterneef Gerrit Odink (l) in Kulturhus 't Spieker in Eibergen. Foto: Susanne ten Have

Laatste puzzelstukje Odink valt op zijn plek

Algemeen

Werk van Hendrik Odink samengebracht in één boek

EIBERGEN – Eindelijk is ie er, het boek met nog nooit eerder uitgebrachte werk van streekhistoricus en journalist Hendrik Odink (1889-1973). Vijf jaar lang werkten leden van de Historische Kring Neede, Historische Kring Borculo en de Historische Kring Eibergen gebroederlijk aan dit immense werk. Want de geboren Eibergenaar liet veel materiaal na. Het laatste puzzelstukje uit Odinks leven valt op zijn plek.

Afgelopen vrijdag overhandigde Ben Tragter, de initiatiefnemer van het project, het eerste exemplaar aan Gerrit Odink in Kulturhus 't Spieker in Eibergen. Hij is de achterneef van Hendrik Odink. Sprakeloos is Tragter, die door Hendrik Odink's liefde voor museum de Lubbebrugge erachter kwam dat de schrijver de eerste was die de term Berkelland toebedeelde aan deze regio. Zo schreef Odink al ver voor de gemeentelijke fusie het volgende over het museum: "Het is ons Berkelland een zegen dat een museum rijk is, namelijk de Lebbenbrugge."

In zijn leven zette Odink zich in voor het behoud van boerderijmuseum de Lebbenbrugge in Borculo. Dankzij zijn toewijding is de oude boerderij destijds flink opgeknapt. Voor de 125ste geboortedag van Odink maakte Tragter een film over het leven van Hendrik Odink. Maar Tragter had het idee dat er meer werk van de bekende Eibergse schrijver moet zijn geweest. Meer dan de 108 artikelen die in drie boeken zijn gebundeld. Daarom zocht hij contact met Gerrit Odink. Samen gingen de heren aan de slag. Alle relevante archieven in de omgeving van Doetinchem en Arnhem gingen ze af. Honderden kopietjes maakten ze. Tijd om de handgeschreven teksten van Odink te lezen hadden ze niet. "Veel van zijn stukken zijn nooit in boekvorm uitgebracht. Het zou toch jammer zijn als niemand die nooit terug zouden zien", vertelt Trager aan het aanwezige publiek. Het speuren in de archieven leverde genoeg informatie op. "Hier kunnen we zelfs twee boeken mee vullen", grijnst Tragter.

Het boek is mede dankzij Gerrit Odink tot stand gekomen. Voor de boekpresentatie in 't Spieker is hij vanuit zijn huidige woonplaats Zutphen naar Eibergen afgereisd. Deze Odink was degene die handgeschreven teksten van Hendrik Odink redde van de vuilstort. "Ik wist dat mag niet verloren gaan. Zijn dochter had zijn al zijn spullen in 20 vuilniszakken gedaan. Ik ben bij haar op de koffie gegaan en zei dat ze die zakken niet weg moest doen. Ik heb ze naar mijn huis laten brengen, maar in eerste instantie had ik geen idee waar ik al die zakken moest laten", herinnert Gerrit Odink zich goed.

Henk Sieben van de Historische Kring Eibergen, is een van de streekhistorici die het werk van Hendrik Odink tegen een ander licht hield. Hij roemt Odinks werk vanwege zijn diepgravende archief onderzoek. "Odink schreef veel over de toch zeer goede relatie tussen Eibergen-Rekken en het Duitse Vreden. Hij beschreef dat die grens tussen Nederland en Duitsland alleen fysiek was. Voor de bevolking bestond de grens eigenlijk niet", legt Sieben uit.

Het boek met verzameld werk van Hendrik Odink is voor 15 euro te koop bij de historische verenigingen van Borculo, Eibergen en Neede. En wie iets tastbaars wil zien, moet een bezoekje wagen aan museum de Scheper in Eibergen. Daar ligt namelijk de bekende rokerspijp van Hendrik Odink in de vitrinekast. Alsook andere tastbare herinneringen aan één van de grootste schrijver, historicus en journalist die Berkelland ooit gekend heeft.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant