Foto: Henri Walterbos

Festunique pakt groots uit met prachtig corso

BELTRUM - Na vijf edities Festunique werd met betrokkenen bij het evenement uitgebreid geëvalueerd. Wagenbouwers, vrijwilligers, kermisgangers, leden Stichting Volksfeest Beltrum. Met elkaar werden zaken scherp gesteld en stonden alle neuzen dezelfde kant op. Beltrum heeft immers met Festunique een zeer sterke troefkaart in huis om publiek te trekken. Je zelf bij tijd en wijle een spiegel voorhouden is af en toe een must, bovenal zeer nuttig. Het resultaat van de dezelfde richting van al die Beltrumse neuzen was zondag duidelijk waarneembaar. Beltrum deed niet alleen aan klantenbinding van haar vaste schare bezoekers, maar zal ook veel nieuwe klanten aan zich gebonden hebben.

Door Henri Walterbos

Vanaf de eerste grote bloemenwagen die de straten door trekt volgt de ene verrassing de andere op. De diversiteit van de onderwerpen alleen al is prachtig, de uitvoering zowaar nog fraaier. Niet dat andere jaren veel minder waren, zeker niet, maar corsobouwend Beltrum heeft in een jaar tijd grote stappen gezet. Dikwijls is het zelfs zeer indrukwekkend wat voorbij komt. De eerste wagen zet direct al de toon; 'Oet alle Windstreken' met een indrukwekkende dahlia-uitvoering van de Nachtwacht, gevolgd door 'De Vikings' met een gelijkwaardige uitvoering van hun eigen 'Peking Express.' Uiteraard ontbreekt Max Verstappen niet in Beltrum, zowel bij de kinderwagens als bij de grote wagens; 'Blik op de weg', zowel verwijzend naar Verstappen's racemonster als ook naar diens hoofdsponsor, uitgevoerd door 'De Toekomst.' Rijdt Max Verstappen dit jaar niet veel races uit, het rondje Beltrum ligt de bolide van Verstappen jr schijnbaar wel. Moeiteloos haalt de bloemenwagen de eindstreep. De Boktor die door de Beltrumse straten rijdt 'The Rising Hoop' ziet er angstaanjagend uit. Als enkele vrouwen gezellig keuvelend naast elkaar zittend naar details op de wagen wijzen, blaast de boktor stoom af, iets dat een van de vrouwen doet gillen, en de anderen lachen. Losse Flodders trekt letterlijk een eigenwijze 'Pakjes-Ezel' door Beltrum. De figuratie er om heen brengt de wagen nog meer tot leven en doet toeschouwers lachen. De mannen achter de wagen proberen namelijk hun ezel te slijten aan het publiek. Dan ziet een van de 'acteurs' een bekende in het publiek, maar blijft deze in zijn rol. "Hee Theo, wil jij ezel kopen van mij?," vraagt deze. Theo wil er niet aan. "Ik wark de hele wekke al met ezels."

Panne
'De Slinge' doet met 'Goal' denken aan het polygoon-journaal, het bioscoopjournaal, uit vervlogen tijden, met altijd weer een aaneenschakeling van op dat moment al zekere legendarische momenten. Vanaf de wagen schallen namelijk opnames van opgewonden commentatoren die historische momenten van Oranje-spelers, van nog niet eens ze lang geleden, beschrijven. Succes lijkt immers ver weg. Wagenbouwgroep Klunt pakt uit met '3D-2D,' waarmee de groep haar zorgen uit over het voortbestaan van 'de koning van het dierenrijk,' de leeuw. Van veraf maakt de wagen al indruk. Wielderink neemt de toeschouwers mee op reis met 'Op Jeepsafari,' een boekenplank vol informatie. 'Dynamite' brengt 'Zwerkbal' tot leven met haar grote gevaarte. De rij grote wagens wordt gesloten door 'Lintvelde,' met 'Boven water', de eigenlijk corso-opener. "Eén van de bewegende handen werkte niet en moest er eerst nog weer aan gewerkt worden," is de lezing van een van de corsobegeleiders. Een opluchting voor de bouwers dat de drie losse onderdelen toch nog aan kunnen sluiten. Groep Dorpsstraat verzorgt voor het tweede jaar de muziekwagen. Een welkome toevoeging en afwisseling. Lekkere rock'n roll van Twenty Sicks schalt van de wagen..
In het verlengde van de wagenbouwers van grote wagens, laat ook de Beltrumse jeugd zich niet onbetuigd. De meest fraaie, soms zeer aandoenlijke, creaties komen voorbij. Van onderwerpen uit het eigen dorp als 'Wandelen op wielen', maar ook het succes van de Nederlandse voetbaldames komt langs waarbij een glimlach niet onderdrukt kan worden. '22 Borsten zijn beter dan 11 worsten,' laat niets aan duidelijk te wensen over. Aanvaarden velen na afloop van een zeer succesvolle zesde editie van Festunique de terugreis op vooral e-bikes, velen verlengen hun verblijf met een bezoek aan de kermis en de feesttent, waar de formatie Old Ni-js aanstonds op gaat treden. Het is gezellig in Beltrum. Ook dat is old ni-js!

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221758&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwseibergenneede.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=700,715,716" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>