Nicole van Vonno en Colinda Achterberg. Foto:  Rob Stevens
Nicole van Vonno en Colinda Achterberg. Foto: Rob Stevens

Jongerenwerker: 'positieve aanpak en talentontwikkeling'

Algemeen

BERKELLAND - In Neede liepen in november de emoties hoog op. Aanleiding was de overlast van hangjongeren bij de Spilbroekhal. En ook elders in Berkelland was dit gelopen jaar het geval. De gemeente heeft sinds begin van dit jaar jongerenwerker Nicole van Vonno (46) aangesteld. Zij heeft sinds begin jaren negentig ervaring opgedaan in de Achterhoek en Twente in het jongerenwerk, als straathoekwerker met veelal moeilijke groepen. Nicole werkt als zelfstandige en zag de vacature in Berkelland voorbijkomen, waarop ze vervolgens solliciteerde.

Door Rob Stevens

Colinda Achterberg (27) is betrokken bij de aanstelling van Nicole. De gemeente liet vorig jaar 'Mijn School', een zelfstandig onderdeel van het Graafschap College, onderzoeken wat er in jongeren omgaat, wat men graag ziet veranderen. Colinda was een van de onderzoeksters die daarvoor met jongeren in gesprek ging. Een van de aanbevelingen in hun onderzoek was de aanstelling van een jongerenwerker. Colinda zat in de sollicitatiecommissie die Nicole als jongerenwerker voor Berkelland selecteerde.
Nicole: "Afgelopen jaren hebben er in Neede vervelende dingen gespeeld, bijvoorbeeld bij De Spilbroekhal, maar ook elders. Daar was sprake van overlast. Als je aan dat soort zaken iets wilt doen heb je daar echt iedereen bij nodig: jongeren, ouders, omwonenden, ondernemers, scholen, politie, etc. Mijn eerste actie nadat ik bij de gemeente werd aangenomen, is dat ik Colinda heb gebeld met de vraag "Zoek je nog een stageplek?" Ze was meteen enthousiast. Colinda: "Ik heb altijd in Eibergen gewoond en ken de plekken waar wordt gehangen en dingen worden uitgespookt. Het is hartstikke leuk om dit in je eigen dorp te mogen doen voor de eigen jeugd. Op die stageplek studeer ik dit jaar af in sociaal-cultureel werk, niveau vier."

In januari is het rustig op straat. Maar dat wil niet zeggen dat jongeren in winterslaap zijn. Nicole: "Ik streef een positieve aanpak na en koppel dat aan talentontwikkeling. Ik onderhoudt daarvoor in elke kern contacten, voornamelijk via de app. Om even mijn gezicht te laten zien, bij te praten en om te horen hoe het gaat. Soms zitten we in de kroeg. Dat contact is belangrijk. Ik ga niet zitten te wachten tot jongeren in maart uit hun holletjes komen. Ik ben iemand die iets voor hen kan betekenen. Zo zien jongeren dat ook. Bijvoorbeeld om een eigen plek te creëren, dat speelt nu in Borculo. Ik heb ze daar huiswerk gegeven. 'Bedenk zelf welke hangplek dat zou kunnen zijn en hoe die er uit zou kunnen zien'. Daar heb ik inmiddels leuke foto's van toegestuurd gekregen. Aankomende vrijdag is er weer een gesprek waarbij nog meer jongeren aansluiten. Daarna komt er een voorstel van hen. Ik weet dan wie we daarvoor verder moeten inschakelen. In al die stappen neem ik hun mee. Het is hun idee, ze moeten er zelf trots op kunnen zijn."

Colinda vertelt dat in Eibergen op de Maat onlangs een nieuwe prullenbak is geplaatst op verzoek van de jongeren, via het contact met Nicole en Colinda op straat. Een klein voorbeeld misschien, het is belangrijk dat jongeren zo het idee krijgen dat er naar hen geluisterd wordt.
Jongeren moeten volgens Nicole het heft in eigen hand nemen. De houding dat 'er hier niet te doen is' moet veranderen in 'wat zullen we zelf eens opzetten'. De puberteit is een lastige fase. Je ontwikkelt je identiteit en vaardigheden, belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Maar het is ook een creatieve fase. Een leeftijdsgenoot als coach is dan makkelijk. In Neede wordt met een enthousiaste groep bewoners waaronder Veronica, Stephanie en Jelle, verkent of een Jimmy een mogelijkheid is, een concept dat daarbij goed aansluit. Jimmy is een bestaand concept. Het is een plek voor en door jongeren, waar alle jongeren fysiek en online terecht kunnen met al hun vragen en ideeën. Of je nou een party of game-event wil organiseren, hulp wilt zoeken voor een depressieve vriendin of voor je eigen verslaving, via Jimmy kunnen er zinvolle contacten worden gelegd. Ook in Ruurlo is daar belangstelling voor. Binnenkort wordt daarom met de initiatiefgroep een werkbezoek gebracht aan Jimmy Nijmegen.

Het duo wil met iedereen in gesprek. Om ideeën te horen, maar ook om zaken uit te leggen en partijen met elkaar in contact te brengen. Hun uitgangspunt is aan te sluiten bij de talenten van jongeren en een klimaat te ontwikkelen waar jongeren zichzelf mogen zijn en kunnen opgroeien tot zelfstandige volwassenen. Daarvoor leggen ze zoveel mogelijk contacten met al die groeperingen en instanties die met jongeren te maken hebben. Binnenkort hoop Nicole zichzelf voor te stellen op scholen. Om zo nog makkelijker gevonden worden door wie dat wil.
Dit jaar gaan Nicole en Colinda en structuren uitzetten om een en ander vaste grond te geven. Nicole is te bereiken per telefoon / what's app op 06 – 41 769 769.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant