Paul Wallerbos van Mestvergister Nee biedt Rik Grasshof de petitie aan. Foto: PR
Paul Wallerbos van Mestvergister Nee biedt Rik Grasshof de petitie aan. Foto: PR

Is er toekomst voor mestvergisting?

Algemeen

BELTRUM - Geen subsidie voor mestvergisting! Dat was vorig jaar de strekking van een interview in de Gelderlander met Jesse Klaver, de lijsttrekker van GroenLinks. Een uitspraak die in de regio soms met gefronste wenkbrauwen zal zijn gelezen. Rik Grashoff, lid van de Tweede Kamer fractie van GroenLinks, werd afgelopen vrijdag uitgenodigd door de afdeling Berkelland van GroenLinks om van gedachten te wisselen over nut en onnut van mestvergisting. Plaats van samenkomst: Groot Zevert, sinds 2004 exploitant van de biovergistingsinstallatie op de voormalige vuilstortplaats 'De Bellegoor'.

Door Rob Stevens

Aan tafel zaten een vijftiental vertegenwoordigers van diverse pluimage: leden van GroenLinks uit de regio, Groot Zevert, For Farmers, de actiegroep tegen de komst van een grote mestvergister in Groenlo en vertegenwoordigers van Stichting Biomassa en de Gelderse Milieu Federatie. De inzet van de bijeenkomst? 'De bedoeling met elkaar in gesprek te komen over het wel en wee van mestvergisting. De aanzet tot een visie, een gemeenschappelijke stip op de horizon'. Een belangrijk element in de discussie is voor GroenLinks dat mestvergisters draaien mede dankzij een forse subsidie van de overheid. Een discussie waarbij tot op moleculair niveau de verwerking van mest en biomassa werd geanalyseerd.
Arnold Beunk van gastheer Groot Zevert beet de spits af. Hij heette iedereen welkom op de voormalige vuilstortplaats 'Bellegoor'. Beunk ziet Bellegoor als een goed voorbeeld van productie in het tijdperk van de lineaire economie. "Wij leveren met ons hedendaagse bedrijf een bijdrage aan de circulaire economie. Het systeem waarin afval niet bestaat, maar reststoffen opnieuw worden benut. Het doel is mest te vergisten, met toevoeging van andere organische grondstoffen als koffiedik en graanresten, om bruikbare grondstoffen te krijgen die hergebruikt kunnen worden in de sector zelf." Van de elf miljoen kuub gas die Groot Zevert produceert wordt acht miljoen kuub geleverd aan Friesland Campina in Borculo. De rest wordt omgezet in stroom dat geleverd wordt aan het elektriciteitsnet. We werken duurzaam en draaien goed, mede dankzij subsidie.
Paul Wallerbos van de actiegroep 'Megamestvergister Groenlo NEE' ergerde zich aan het feit dat in de media mestvergisters, waar ook plannen voor bestaan in Groenlo, als producenten van groene energie worden gepresenteerd. De gewonnen biogasenergie wordt in Groenlo gebruikt om de mest voor export in te drogen. Terwijl de veiligheid en leefbaarheid van inwoners in het geding is.
In de discussie werden veelvuldig de nadelige gevolgen van de toegenomen schaalgrootte in de sector genoemd. Een van de oorzaken dat volgens Volkert Vintges van de Gelderse Milieu Federatie het Achterhoeks landschapsbeeld verdwijnt. "De sector kampt met vele problemen, waaronder de terugloop van de insectenstand, afname van de biodiversiteit, ammoniakuitstoot en de opwarming van de aarde. Elk probleem wordt vervolgens in een hokje gezet en apart opgelost. Er is geen integrale visie."
Johan Temmink van For Farmers, een internationaal opererende voeronderneming, vond dat politiek te vaak wordt bedreven op basis van emoties in plaats van feiten. Hij stelde de aanwezigen een aantal vragen over de omvang van de veestapel. Het beeld heerst dat deze alleen maar groter wordt, terwijl deze in werkelijkheid al jaren min of meer op het zelfde niveau blijft. "Maar of het aantal nu groeit of niet, het aantal dieren is gewoon te groot", concludeerde Tweede Kamer lid Rick Grashoff: "Het systeem loopt vast. Bedrijven in de sector verdienen te weinig. Dan is er ook geen financiële ruimte voor innovatieve, meer duurzame toepassingen. Mijn stelling is dat de sector moet krimpen. Dat kan niet snel, de bedrijfstak heeft daarvoor tijd nodig. In de overgangsperiode is mestvergisting zeker nodig. Daarna kan vergisting nog toegepast worden om milieuvervuilende kunstmest te vervangen door meststoffen uit een vergister." Arnold Beunk ziet voor Groot Zevert in die toekomst nog steeds een rol weggelegd. "Wij zullen daarom blijven vernieuwen en innoveren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant