De Markveldse school. Foto: PR
De Markveldse school. Foto: PR

School Markvelde sluit haar deuren

Algemeen

MARKVELDE - Openbare basisschool Markvelde in Diepenheim sluit met ingang van het nieuwe schooljaar haar deuren. Na 354 jaar zal er in de buurtschap voortaan geen openbaar onderwijs meer gegeven worden. De blijvende daling van het aantal leerlingen, veroorzaakt door de bevolkingskrimp, zorgt er voor dat de ondergrens na dit schooljaar nu echt bereikt is. Het bestuur van de school, Stichting Openbaar Primair Onderwijs Hof van Twente, heeft daartoe helaas moeten besluiten.

Ondanks de fusie met obs Stedeke afgelopen augustus, waardoor obs Markvelde een dislocatie werd, was er de stille hoop op nog een aantal jaren basisonderwijs in Markvelde. Echter, de aanwas van kinderen bleef stagneren. Zowel de ouders als het bestuur zijn tot de conclusie gekomen dat de schaalgrootte te klein is geworden om nog verantwoord onderwijs te kunnen geven.

De 'Markveldse school' heeft door haar lange bestaan een rijke geschiedenis. In 2014 is in de buurtschap nog uitbundig het 350-jarig bestaan gevierd. In het jubileumboek dat toen werd uitbracht, zijn alle facetten van deze unieke school belicht en van prachtig beeldmateriaal voorzien. Zo heeft obs Markvelde in de jaren 80 nog decor gestaan voor de school van meester Frans en zijn leerlingen uit de tv-serie 'De Zevensprong'. Tot op de dag van vandaag wordt daar door buurtgenoten nog altijd met trots over gesproken.

De school en de ouders hebben steeds geprobeerd meer leerlingen te werven, maar alle inspanningen ten spijt is dat niet gelukt. Aan de ongedwongen sfeer, de kwaliteit van het gegeven onderwijs door de betrokken leerkrachten en de vele uiteenlopende en bijzondere activiteiten heeft het niet gelegen. Ouders geven dat nadrukkelijk aan. Zij zouden met hun kinderen dan ook het liefst zijn gebleven.

Voor de buurtschap is de sluiting van de school een groot verlies. De school vormde samen met het buurthuis het Lammershoes het hart van de buurtschap Markvelde. Wat er met het schoolgebouw gaat gebeuren is nog niet bekend. De gemeente, die eigenaar is van het gebouw, heeft goede contacten met de bewoners van Markvelde en zal hen betrekken in de keuze voor de toekomstige bestemming van het pand. Afgelopen periode hebben er al gesprekken plaatsgevonden tussen de gemeente, het bestuur van St. OPO Hof van Twente en het bestuur van St. Beheer Lammershoes. Dit zal zeker worden voortgezet.

Met de betrokken ouders zal gezocht worden naar een passende oplossing voor hun kinderen. De leerkrachten zullen elders binnen de St. OPO Hof van Twente aan de slag kunnen.
Er zal aan het eind van het schooljaar een goed en passend afscheid komen van deze karakteristieke basisschool en alle betrokkenen. Daarvoor zullen binnenkort de plannen worden gemaakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant