De schakers geconcentreerd bezig aan hun partijen. Foto: Leo Vis
De schakers geconcentreerd bezig aan hun partijen. Foto: Leo Vis

OBS De Hofmaat wint scholenschaaktoernooi

Algemeen

EIBERGEN/NEEDE - Het afgelopen jaar kregen de leerlingen op de basisscholen in Eibergen en Neede les in de eerste beginselen van het schaakspel. De schaaktrainers Vincent Vleeming uit Haaksbergen en Hans Grooters uit Neede brachten leerlingen de fijne kneepjes van het spel bij. Het befaamde herdersmatje en trappetjesmat was voor de jonge schakers daardoor geen onbekende meer. En ook raakten ze vertrouwd te spelen met de digitale schaakklok. Woensdag 18 april werden de lessen afgesloten met een scholenschaaktoernooi. Onder tropische omstandigheden streden acht teams, elk bestaande uit vier spelers, uit Eibergen en Neede in De Huve om de titel.

Aan het einde van de middag waren nog twee teams in de strijd om de eerste plaats, obs De Hofmaat uit Neede en obs Op den Esch uit Eibergen. De eerstgenoemde school had een kleine voorsprong voor het ingaan van de laatste ronde en gaf die voorsprong in de laatste partijen niet meer uit handen. De Hofmaat werd daarmee de eerste winnaar van dit toernooi en bezitter van de wisselbeker die daar bij hoort. Obs Op d'n Esch pakte de tweede plaats. De organisatie van het toernooi en de benodigde schaakmaterialen werden verzorgd door schaakvereniging HEC (Haaksbergen Eibergen Combinatie).

De schaaksport zit in de lift. Mede dankzij de computer, internet en handige apps kunnen kinderen zich makkelijker en sneller de beginselen van het schaakspel eigen maken. Een toegevoegde waarde van het spel is dat kinderen leren zich goed te concentreren. En dat ook nog eens onder de tijdsdruk van een (schaak)klok. Scholen spelen daar met de schaaklessen handig op in.

De winnaars van het toernooi. Foto: Leo Vis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant