Leden van de organisatie van de GP van Berkelland, Hans Rosenbrand, Lars Temmink en Wouter Hermelink (vlnr). Foto: Rob Weeber
Leden van de organisatie van de GP van Berkelland, Hans Rosenbrand, Lars Temmink en Wouter Hermelink (vlnr). Foto: Rob Weeber

Nieuwe springbak voor Grote Prijs van Berkelland

NEEDE - Met de komst van Hemelvaart staat ook de Grote Prijs van Berkelland weer voor de deur. Op 10 en 11 mei wordt het thuisevenement van de Needse hippische vereniging LC en PC De Pasruiters alweer voor de twaalfde keer georganiseerd voor pony's en paarden in de klasse BB tot en met ZZ. Nieuw dit jaar is dat het onderdeel springen in de gloednieuwe, tweede buitenbak met eb- en vloedbodem van 40 x 60 meter wordt afgewerkt. Voordeel is dat nu zowel het inrijden als de wedstrijden tegelijk kunnen plaatsvinden. Het springen wordt in de nieuwe buitenbak afgewerkt, de dressuur op het naastgelegen weiland.

Door Rob Weeber

De laatste loodjes worden nog gelegd, maar de buitenbak is zeker klaar op 10 mei. Het tekent de organisatie die met 400 deelnemers de handen toch al vol heeft. Hans Rosenbrand is samen met Wouter Hermelink, Lars Temmink, Nathasja ten Brinke, Femke ter Horst, Hendrik Florijn, Kris de Bruin en Petra Thuinte organisator van het evenement. Zijn grootste zorg is om ieder jaar weer voldoende vrijwilligers op de been te krijgen. "We draaien met zo'n 45 vrijwilligers, wat gemeten naar het aantal leden van onze vereniging best een fors aantal is. De uitdaging ligt voor een deel ook in het feit dat veel vrijwilligers zelf deelnemen aan de wedstrijden. Gelukkig lukt het ons ieder jaar weer om het rond te krijgen. Dat moet ook wel, want we hebben ook wensen richting de toekomst. De komst van de nieuwe buitenbak vergt dit jaar veel werk en inzet waardoor vernieuwingen met betrekking tot de opzet van de Grote Prijs moeten wachten tot volgend jaar. Bijvoorbeeld willen we volgend jaar een springconcours tot 1,40 m houden, de nationale hoogte. Een andere wens is een meerdaags evenement. Dat alles vraagt veel voorbereiding en inzet van vrijwilligers. Maar we zouden ook niet zonder de buren kunnen, de boeren die hun weiland ter beschikking stellen voor de dressuurwedstrijden en als parkeerterrein. Zij zijn net zo belangrijk als alle andere vrijwilligers. Als organisatie van een wedstrijd moet je steeds meer bieden, maar het belooft ook dit jaar weer een mooi evenement te worden, zoals men van ons gewend is, inclusief catering."
De Grote Prijs start op donderdag 10 mei om 08.30 uur. Gedurende de dag worden alle spring- en dressuurwedstrijden afgewerkt. Op vrijdag 11 mei staat van 12.00 tot 17.00 uur het oefenspringen op het programma. Ruiters kunnen hier met hun paard springen en wennen aan wedstrijdomstandigheden. Om 17.30 uur start de springwedstrijd voor senioren boven veertig jaar. Deelnemers behoren tot de Seniorenclub Achterhoek en hebben samen met de Duitse evenknie een aparte, regionale competitie. Om de vier weken springen ze of in Nederland of in Duitsland een wedstrijd.
De bouw van het parcours is in handen van Jos Brinkman, lid van de Pasruiters. Ook voor dit jaar heeft hij de barrage van het springconcours apart opgezet. Het bestaat uit drie onderdelen. Uit iedere categorie worden een aantal deelnemers geselecteerd die zes sprongen moeten doen, vervolgens afstappen en langs de lange zijde hardlopen en tenslotte met een gereedstaande fiets de bak diagonaal oversteken. Wie de drie onderdelen het beste uitvoert, is de uiteindelijke winnaar.
Het terrein voor de Grote Prijs van Berkelland ligt aan de Bergweg in Neede, thuisadres van de Pasruiters. Parkeren is naast het springterrein mogelijk. Aanvang van de wedstrijden is op donderdag 10 mei 08.30 uur.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten