Leden van de Werkgroep Toerisme Beltrum bijeen op Educatie- en logeerboerderij De Weiden. Foto: Theo Huijskes
Leden van de Werkgroep Toerisme Beltrum bijeen op Educatie- en logeerboerderij De Weiden. Foto: Theo Huijskes (Foto: Theo Huijskes)

Toerisme in Beltrum in duidelijke flow

BELTRUM - Dat het toerisme in Beltrum de laatste jaren in een flow zit, heeft deze tot de gemeente Berkelland behorende kleine kern reeds op tal van terreinen bewezen. Onder aanvoering van de Werkgroep Toerisme wil men daar dit jaar nog eens een schepje bovenop doen en het enthousiasme straalt er aan alle kanten vanaf. De werkgroep is speciaal bij elkaar gekomen op de locatie Melkveehouderij, Educatie- en logeerboerderij alsmede Zorgboerderij 'De Weiden' aan de Schuurmansweg, om onder aanvoering van coördinator Leo Scharenborg van Toerisme Beltrum de plannen voor de periode 2018-2019 toe te lichten.

Door Theo Huijskes

Volgens woordvoerder Scharenborg wil de werkgroep alle zeilen bijzetten om het motto 'Beleef Beltrum in de Achterhoek, een mooie plek om te wonen, werken en recreëren!' nog meer onder de aandacht van toeristen en andere belangstellenden te brengen. "Als een mooi en idyllisch oord in de rustieke en natuurschoonrijke Gelderse Achterhoek willen wij dat vooral doen met wandel- of fietsactiviteiten, waarbij genoten kan worden van de hier aanwezige rust, ruimte en natuur." Scharenborg en zijn collega-werkgroepleden zijn met name blij dat hun ideeën inmiddels al ondersteund worden door een twintigtal ondernemers en deelnemers. "Het is Beltrum eigen dat de zogenoemde boerenkracht, anders gezegd de slogan 'Niet lullen, maar gewoon doen!', ervoor zorgt dat hier op toeristisch gebied veel mogelijk is. En die inzet maakt dat er op jaarbasis circa 12.000 toeristen worden verwelkomd, die Beltrum én omgeving een extra economische injectie geven."

Weiden Streekmarkt
Een nieuwe activiteit is De Weiden Streekmarkt, die op zondag 12 augustus op genoemde Educatie- en logeerboerderij plaatsvindt. Monique Weiden, die samen met haar partner Bennie het beheerdersteam vormt, streeft daarbij naar een knusse, gezellige en kleinschalige streekmarkt, waarbij iedereen zich thuisvoelt. "Daarbij is het de bedoeling dat er tal van authentieke streekproducten en gebruiken worden getoond in een kneuterige, maar daarom aansprekende boerderijomgeving." Voor het leveren van een eigen specifieke inbreng heeft een twintigtal standhouders zich bereid verklaard om op de tweede zondag van augustus van de partij te zijn. "En wat niet vergeten mag worden, is dat ook boer Jos en boer Willem van de bekende tv-serie 'Boer zoekt vrouw' hun komst hebben toegezegd."

Kuierroute door Beltrum
Onder leiding van Beltrumer Martin Bouwmeesters, tevens voorzitter van de Stichting Oud-Beltrum, zal de overbekende 'Kuierroute door Beltrum' nieuw leven worden ingeblazen. De terugkeer van deze circa anderhalf uur durende wandeling is tevens een hommage aan de in 2014 overleden dorpsverhaalverteller Jan te Vogt. Op de woensdagen 25 juli en 8 augustus van dit jaar wil men deze kuierroute van weleer herintroduceren. "Jan te Vogt hierbij imiteren is een onbegonnen zaak. Maar Beltrum met haar rijke historie is het waard om gezien en beleefd te worden. En daarom gaan wij al kuierend, hetgeen in zowel de Achterhoek als in Twente een dubbele betekenis heeft, als Stichting Oud-Beltrum een poging doen om deze wandelattractie te laten herleven", aldus Bouwmeesters.

Fietsen en wandelen
Wat volgens Thea Huinink en Edmund Heutinck dit jaar ook niet op de evenementenagenda zal ontbreken is de fietstocht met de alleszeggende titel 'Ni-je weagen op Oale Grond' en de activiteit 'Wandelen op wielen'. De fietstocht wordt gehouden op maandag 21 mei, tweede pinksterdag. De route zal deze keer helemaal afgestemd zijn op de nieuwe N18, omdat die op diverse plaatsen voor een nieuwe inrichting van het landschap heeft gezorgd.
Wandelen op wielen', de activiteit voor zowel oudere als jongere belangstellenden, beleeft dit jaar haar derde editie. In de afgelopen twee jaar is gebleken dat voor deze driedaagse, waarbij op twee middagen en een avond drie kilometer wordt gewandeld, veel belangstelling bestaat. Dit jaar vindt het wandelfestijn, ook bestemd voor rolstoelers en mensen met een rollator, plaats op dinsdag 27, woensdag 28 en donderdag 29 juni.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten