AMV-plus Muziek van de toekomst. Foto: Kevin Damhuis
AMV-plus Muziek van de toekomst. Foto: Kevin Damhuis

Stichting Muziek en Kunstwijs mag doorgroeien

Algemeen

BERKELLAND - De vergaande verschraling binnen het culturele domein in Berkelland lijkt voorbij, mede dankzij de Stichting Muziek en Kunstwijs, de nieuwe cultuurpartner voor muziek, kunst en cultureel erfgoed in Berkelland. Zij organiseert, stimuleert en coördineert muziek-educatieve, culturele en kunstzinnige lessen en activiteiten voor alle basisschoolleerlingen in Berkelland van 4 – 12 jaar.

Door Rob Weeber

In oktober 2013 startte Rita Rikhof het initiatief, gefinancierd door 1,1 FTE combinatiefuncties. De nadruk van het programma lag op ondersteuning van de reguliere muzieklessen (Algemene Muzikale Vorming) op de basisscholen. In 2017, het tussenjaar na de eerste termijn, kwam de stichting samen met de gemeente tot inzicht dat het huidige programma-aanbod op den duur te smal was. Er moest een kwaliteitsverbetering komen op het gebied van muziek, kunst en cultuur. Voor de komende vier jaar staat een nieuw beleidsplan met een breed scala aan activiteiten gepland, gefinancierd met 2,5 FTE combinatiefuncties.
De afgelopen raadsvergadering van 15 mei nam het nieuwe Beleidskader Muziek-, Kunst- en Cultuuronderwijs aan. Punt van aandacht is nog de verdere financiering na 2020, het jaar waarin de opgebouwde reserves van de stichting zijn opgebruikt. De nieuwe coalitie mag zich te zijner tijd hierover buigen. Rikhof is zeer tevreden met de uitkomst. "In de eerste vier jaar van ons bestaan hebben we lessen en activiteiten aangeboden die een plus op het bestaande muziekonderwijs zijn, een extra dus. Dat is ook de eis, wij zijn slechts een aanvulling op en kunnen het onderwijs niet geheel overnemen. Onze stichting heeft de afgelopen jaren binnen het AMV-plusprogramma een complete leerlijn muziek ontwikkeld en geïmplementeerd. Dit betekent dat er nu in alle basisscholen van Berkelland in alle groepen 1-8 sprake is van structureel muziekonderwijs. De leerlijn is verdeeld in drie lagen. Ook Bureau KunstWijs is onderdeel van onze stichting. Het vervult de cultuurcoach en makelaarsrol. Het bureau helpt onder meer de scholen via de culturele commissies in de kernen bij de gezamenlijke culturele jaarprogramma's. Nu we de gewenste uitbreiding hebben, gaan we niet alleen ons werkgebied verbreden, maar ook nieuwe doelgroepen bedienen. Naast basisschoolleerlingen zijn dat bijvoorbeeld ouderen met dementie, statushouders, ouders, kinderen en peuters in de kinderopvang, jongeren et cetera. We gaan ook met de Jongerenraad samenwerken. Door een breed programma-aanbod willen we een kwaliteitspartner, een expertisecentrum, worden van de gemeente op het gebied van muziekeducatie, cultuureducatie en cultureel erfgoed."
Voor de peuters bijvoorbeeld is er vanaf 28 mei 'Muziek met Peuters', locatie De Huve, Eibergen. Peuters van 2,5 – 4 jaar kunnen samen met hun begeleider dansen, zingen, eenvoudige instrumenten bespelen en vooral veel muziekplezier beleven. Een andere activiteit wordt in samenwerking met de gemeente op 6 oktober gehouden, het Cultuurfestival voor nieuwkomers in Berkelland (statushouders). Het gaat om verbinding, om onderling contact tussen bestaande inwoners en nieuwelingen. Muziek en kunst verbinden mensen, erfgoed verbindt het heden met het verleden. Wie meer wil weten over de stichting Muziek en Kunstwijs kan terecht op: www.muziekenkunstwijs.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant