Mans Koster en Marijke van Haaren onthullen het naambord. Foto: Rob Stevens
Mans Koster en Marijke van Haaren onthullen het naambord. Foto: Rob Stevens

Uitkijktoren Neede doorstaat eerste test glansrijk

Algemeen

NEEDE - Hij stond er al een tijdje. Maar zaterdag werd de uitkijktoren op de Needse berg officieel geopend door de wethouder met toerisme in haar portefeuille, Marijke van Haaren. Meteen ook een goede test voor de constructie van eikenhout. Zo´n vijftig mensen hoorden namelijk op het eerste platform de speech van de wethouder aan. Even daarvoor had ze samen met, voorzitter van de Needse VVV en een van de initiatiefnemers van het project, Mans Koster, het naambord op de uitkijktoren onthuld: Natuurobservatietoren De Neede Berg. Met daaronder: VVV - Neede 1917 - 2017. De toren gaf geen krimp.

Door Rob Stevens

Marijke van Haaren noemde de toren een 'project van samenwerking'. Van Haaren: "Dat maakt het een unieke toren. De bouw is mogelijk geworden dankzij de bijdragen van ondernemers en particulieren. De namen van alle betrokkenen staan in de traptreden gegraveerd. Maar er zijn maar achtenvijftig treden voor zestig betrokkenen. Maar ik weet het nu, die andere twee staan in het bankje gegraveerd. De toren staat op een prachtige plek, de Needse berg. Het is een uitbreiding van het toeristisch aanbod in Neede."

Mans Koster memoreert in zijn speech dat de Needse VVV al ruim honderd jaar bestaat. Na een verplichte fusie in 2006 met de andere VVV's in Berkelland is de Needse VVV sinds 2013 weer verzelfstandigd. Decennia lang is gepraat over de bouw van de uitkijktoren. Maar nu is deze er dan toch. Mede dankzij gunstige Needse offertes, zelfwerkzaamheid en een boseigenaar die het hout beschikbaar stelde. De Needse berg meet drieëndertig meter boven NAP. De uitkijktoren voegt er nog eens veertien aan toe. Vanaf het hoogste derde platform is bij helder weer de kerncentrale van Lingen te zien en torens en gebouwen in Twente. De toren gaat ook als natuurobservatietoren gebruikt worden. In samenwerking met het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) worden er bordjes met de lokale flora en fauna geplaatst.

De uitkijktoren doorstond de eerste test glansrijk. Foto: Rob Stevens
Mans Koster en Marijke van Haaren. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant