Pigpop 2018. Foto: Henri Walterbos
Pigpop 2018. Foto: Henri Walterbos

Verrassingen op Pigpop

Algemeen

Waterbadjes en Beltrums koor zijn hits

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Twee dagen 'bollenhette' op PigPop waren prima te verhapstukken voor de vele bezoekers die eropaf kwamen.

Lessen ouderen veelal hun dorst ergens op het terrein in de strijd tegen de warmte, kinderen vermaken zich opperbest bij de hindernisbaan met als eindstation een verkoelende duik in het water. Rondom de baan liggen tientalen uitgeknepen tubetjes zonnecrème waar de kinderen zich mee in kunnen smeren. Het gaat er nogal dik op. Niet alleen als beschermlaag tegen de felle zon, maar het geeft tevens extra snelheid in het naar beneden glijden, het verfrissende water in. Het levert amusant vermaak op. In een partytent staan enkele kleine pierenbadjes voor de allerkleinsten. Er wordt volop in gesparteld onder het toeziend oog van ouders.

PigPop is een zeer veelzijdig festival. In de Barbershop zitten meiden die aan hun haar laten friemelen, voor een zomerse coupe, bij de suikerspin- en popcornkraam staat een lange rij wachtenden, in de tent speelt According to Mary een strakke set met gouwe ouwe rocksongs. Voer voor de vele aanwezige liefhebbers. Het terrein, waar toiletten aangeduid worden met 'the plee's to be', stroomt zondagmiddag snel vol. De avond ervoor was het al net zo druk, laat organisator Marco Krabbenborg weten. "Alleen de EHBO heeft dit weekend niets te doen gehad", lacht Krabbenborg. Zo'n 1000 bezoekers kwamen naar Voor-Beltrum gefietst voor een groot feest. De organisatie maakt ieder jaar weer veel werk van een fraaie affiche. "Het is leuk om te zien dat bands die we hier hebben niet veel later ook op de Zwarte Cross spelen", valt Marco op. "En dankzij een Belgische boeker waar wij ook mee samen werken konden we Lindsay Beaver & the 24th St. Wailers presenteren. Zij komen uit Amerika. Echt een goeie band."

Verrassing
Een van de grootste verrassingen van de zaterdagavond is het koor Fifteen uit het eigen Beltrum, deze avond omgedoopt tot Fabulous Fif-teen. Het koor Fifteen lijkt op voorhand niet de eerste act die je op een affiche van een festival verwacht. Wel op PigPop, en als de programmeurs van het knorrigste festival van Nederland het meidenkoor heeft geprogrammeerd, dan kan met zekerheid aangenomen worden dat het optreden bijzonder gaat worden. En het was zelfs heel bijzonder. De vrolijke Beltrumse meiden zetten met een sterke begeleidingsband een frisse, verrassende en originele set neer en is hiermee misschien wel de meest verrassende act van deze editie op het terrein van Stichting Halfweg. Het koor zingt mee met Queen, dat op een groot videoscherm zelf de toon zet, en voegt absoluut iets toe aan het ultieme Queen-nummer 'Bohemian rapsody', ook verrast het koor de gezellige gevulde tent met een vette ode aan de dialectrock. De medley 'Annie uut de bochte' van Bökkers, 'Alie' van Normaal en 'Ronnie kiek oet' van Jovink and the Voederbietels, staat als een 'huus' en smaakt 'as davert'. De act zou niet misstaan op de Zwarte Cross of haar kleine broertje Mañana Mañana. De dames laten op social media weten hier wel oren naar te hebben.

PigPop is een festival dat niet meer weg te denken is. De sfeer is uniek gemoedelijk, de toegang is laagdrempelig, het festival kent een hoog feest- en gezelligheidsgehalte per vierkante meter.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant