Burgemeester Joost van Oostrum op bezoek bij het diamantenpaar Agnes en Alfons Hengeveld-Groot Kormelink. Foto: Rob Stevens
Burgemeester Joost van Oostrum op bezoek bij het diamantenpaar Agnes en Alfons Hengeveld-Groot Kormelink. Foto: Rob Stevens

Diamanten paar Hengeveld: 'Als één van de eersten een tv'

Algemeen

EIBERGEN - Agnes en Alfons Hengeveld-Groot-Kormelink waren donderdag 9 augustus zestig jaar getrouwd. Vrijdag overhandigde burgemeester Joost van Oostrum hun daarvoor namens de gemeente Berkelland een mooi boeket bloemen. Het paar woont nagenoeg hun hele huwelijksperiode al aan de Klaashofweg. Agnes is 61 jaar en haar man 86. Ze hebben twee kinderen, een meisje en een jongen. Zij komt oorspronkelijk uit de buurtschap Zwolle en hij uit Hupsel. Agnes voert met gasten het woord, haar man is wat hardhorend.

Door Rob Stevens

Agnes: "Het huis is eigenlijk nog net zo als toen we erin trokken. Alleen aan de ramen is wat veranderd geloof ik. Alfons en ik hebben elkaar bij café Grenszicht echt leren kennen. Een paar weken ervoor waren we elkaar bij café de Klok tegen het lijf gelopen en hebben we even gepraat. Het klikte, we spraken af om de week erop bij Grenszicht samen uit te gaan. Maar toen kwam Alfons niet opdagen. Hij is zijn hele leven al duivenmelker en had toen ook iets met zijn duiven, geloof ik. Een paar weken later kwamen we elkaar toen bij toeval bij Grenszicht weer tegen. En zo is het begonnen. Alfons houdt nog steeds duiven. Tegenwoordig samen met onze zoon die bij ons in huis woont."
Agnes is lid van twee zangkoren: Belcanto en het dameskerkkoor. Alfons was van beroep draglinemachinist. Hij groef leem uit, onder andere bij de watertoren. Dat gat is later weer dicht gegooid. Daarna is hij nog jachtopziener geweest, tot aan zijn pensioen. Zijn grote hobby is altijd de duivensport geweest. De duivensport is op z'n retour, het slaat bij de jeugd niet aan, weet hij. Maar de sport heeft natuurlijk wel een rijke traditie. Sinds dit jaar staat het daarom zelfs op de werelderfgoedlijst. Alfons' duiven waren soms succesvol. Door een administratieve slordigheid van hemzelf is hij ooit een auto misgelopen. Maar in 1961 won hij een televisie. Als een van de eersten in de buurt had het gezin dus een tv. Agnes: "Als er gevoetbald werd kwam de hele duivenclub bij ons over de vloer om te kijken."
Het jubileum wordt volgende maand pas gevierd in familiekring. Met een etentje bij de chinees. Agnes: "Net als toen Alfons en ik zestig jaar werden. Dat beviel wel goed, dus dat doen we nog een keer."

Agnes en Alfons Hengeveld-Groot Kormelink. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant