De nieuwe organisatie; v.l.n.r. Jordi Scharenborg, Dana Tuinte, Twan Bleumink, Jannis Groot Kormelink, Marlin Stortelder, Kim Geverink. Niet op de foto Bram Hanselman en Stijn ten Have.
De nieuwe organisatie; v.l.n.r. Jordi Scharenborg, Dana Tuinte, Twan Bleumink, Jannis Groot Kormelink, Marlin Stortelder, Kim Geverink. Niet op de foto Bram Hanselman en Stijn ten Have.

Vogelschieten Beltrum verjongt

Algemeen

"Wij als nieuwe organisatie willen deze traditie behouden"

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Het vogelschieten in Beltrum ondergaat een verjongingskuur. Allereerst in de organisatie en hopelijk vervolgens ook in de deelname. Dat komt door de inzet van een enthousiaste groep jongeren.

Door het stoppen van schutterij de Wannahaves afgelopen jaar zat Stichting Volksfeest Beltrum (SVB) met een probleem voor wat betreft de organisatie van dit evenement. Niet lang echter. Spontaan kwam er een aanbod om het stokje over te nemen. In een bestuursvergadering van de SVB werd gesproken over het regelen van het vogelschieten en alles eromheen, en ook dat er eigenlijk meer jeugd mee zou moeten doen. Bram Hanselman (22), nieuw en tevens jongste lid van het bestuur, gaf aan dit project wel op zich te willen nemen.
Jannis Groot Kormelink zegt: "Bram heeft er een aantal mensen bijgehaald. Een mooie jonge enthousiaste groep." Die probeerde jongeren te interesseren voor het vogelschieten en vroeg hen tijdens verschillende feesten in Beltrum waarom ze niet massaal meedoen. "Daar kwam vaak uit dat het best veel geld kost en dat je al die mensen bij je thuis hebt."

Nieuwe start
De inbreng van de jongeren werd onder meer besproken met de SVB, onder meer met voorzitter Edwin Bleumink. "Het wordt nu zo dat de Koning en Koningin beiden een dertigtal personen mee kunnen nemen om te genieten van een buffet en een gezellig drankje in de Spilsoos. Daarnaast krijgen Koning en Koningin beide een zak vol munten."
Jannis is blij met de nieuwe start. "Wij als nieuwe organisatie willen nu nog geen schutterij zijn maar dit jaar gewoon het regelen eromheen en het opzetten van het vogelschieten op ons nemen, samen met de SVB. Hoe we het volgend jaar gaan doen weten we nog niet. Daar moeten we het nog maar een keer goed over hebben. Wij als nieuwe organisatie willen deze traditie behouden, met oud en jong dinsdagmorgen samen die vogel naar beneden zien te krijgen. We willen op deze manier proberen om meer jeugd onder de 25 mee te laten doen met het vogelschieten."

Aanmelden
Aanmelden voor het vogelschieten kan vanaf dinsdagmorgen 9 uur op het kermisterrein. Deelnemen kan vanaf 17 jaar. Kosten 5 euro. Evenals afgelopen jaar wordt er weer een ontbijt voorbereid, voorafgaand aan het vogelschieten. Voor dit ontbijt kan een toegangsbandje à 5 euro gekocht worden aan de kassa, maandagmiddag tot 17 uur. De ochtend wordt muzikaal begeleid door dj's Hans en Bert. Als het koningspaar bekend is barst er een groot feest los, geheel volgens traditie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant