Lid van het eerste uur Evert Rutgerink ontving uit handen van voorzitter Bert Harwig het jubileumcadeau. Foto: Richard Stegers
Lid van het eerste uur Evert Rutgerink ontving uit handen van voorzitter Bert Harwig het jubileumcadeau. Foto: Richard Stegers

Klootschiet Vereniging Borculoseweg bestaat 50 jaar

Algemeen

Leden krijgen nieuw tenue

Door Richard Stegers

NEEDE - Klootschieten bestaat al eeuwen. De sport is vooral in het oosten van het land populair. Dat geldt zeker ook voor de Achterhoek waar tal van verenigingen actief zijn. Een goed voorbeeld is Klootschiet Vereniging Borculoseweg (KVB) in Neede. De club bestaat 50 jaar.

Klootschieten was in de jaren tachtig van de vorige eeuw enorm in opkomst. "Het waren de hoogtijdagen", zegt voorzitter Bert Harwig van KVB. "We hadden in die tijd ruim dertig leden." Daarna liep de belangstelling ook landelijk gezien terug. Nu zijn er nog altijd 25 actieve leden, daarmee is KVB de grootste klootschietvereniging in Neede. "Het is een gezellige club met veel leden die vaak al vele jaren lid zijn. We kunnen het ledenaantal vrij stabiel houden, maar vergrijzing ligt op de loer en kan op termijn wel een probleem worden. Jonge aanwas is daarom welkom."

Springlevend
Op 5 september 1968 vond de eerste officiële vergadering plaats. Ruim vijftig jaar later blijkt de KVB nog altijd springlevend. Het gouden jubileum van KVB werd op 15 september gevierd bij clubcafé Hassink in Noordijk. Speler Evert Rutgerink, één van de oprichters van de vereniging, werd in het zonnetje gezet. Hij is nog steeds een actief lid en ontving uit handen van voorzitter Bert Harwig een, speciaal door de leden gemaakt, jubileumcadeau.

Ter gelegenheid van het jubileum heeft de nieuwe hoofdsponsor OVM Onderlinge Verzekeringen Neede de klootschieters in een nieuw tenue gestoken. Bert Harwig: "Ons oude tenue was tien jaar oud. Het werd tijd voor nieuwe kleding. We zijn dan ook erg blij met de steun van OVM Onderlinge Verzekeringen dat onlangs een kantoor in Neede heeft geopend."

Uitdaging
De KVB komt meestal met vijf teams uit in de competitie van de Eerste Klootschiet Federatie Neede (EKFN). Dat gebeurt nu al ruim dertig jaar. Er zijn momenteel zes Needse verenigingen die daaraan deelnemen. Daarvoor was de vereniging aangesloten bij de Achterhoekse Klootschiet Federatie. De competitie begint in oktober en duurt tot april. "We zijn nog nooit met het eerste team kampioen geworden", vertelt de voorzitter. "Dat is wel een uitdaging." Erwin Boerhof heeft zich al wel eens tot beste klootschieter van Neede laten kronen. Dat geldt ook voor de eerder genoemde Evert Rutgerink. Naast de competitie komen de leden in actie tijdens de eigen toernooien, zoals het Nieuwjaartoernooi. "Een populair evenement met een vrije inschrijving dat al sinds begin jaren zeventig wordt gehouden. Het zestigplus toernooi en de wedstrijd om de grootste kloot zijn eveneens initiatieven van de KVB. Aan het laatste onderdeel doen prominententeams mee.

Thuisbasis
Bert Harwig betreurt het dat ongeveer vijf jaar geleden café 't Haantje de deuren definitief moest sluiten en er daarmee een einde kwam aan een traditie. Sindsdien moest er worden uitgeweken naar een andere locatie als thuisbasis. "Gelukkig kunnen we nu al weer enige jaren terecht bij café Hassink in Noordijk. Ook een prima gelegenheid." Op zondagochtend verzamelen zich veel spelers rond de Needse Berg voor een training. Op dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur gebeurt dat ook en zijn vooral oudere klootschieters van de partij om tegen elkaar te oefenen en onderling wedstrijden te spelen. "Klootschieten is een prachtige sport die past in deze streek", aldus de voorzitter van de KVB. "Hopelijk kunnen we gezamenlijk nog lang genieten van deze bezigheid."


www.kvborculoseweg.nl

De jubilerende klootschieters werden in een nieuw sporttenue gestoken door OVM Onderlinge Verzekeringen Neede. Foto: Richard Stegers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant