Villa Smits, de villa die voorheen deel uitmaakte van het gemeentehuis. Foto: Rob Stevens
Villa Smits, de villa die voorheen deel uitmaakte van het gemeentehuis. Foto: Rob Stevens

Villa Smits in Eibergen verkocht

Algemeen

EIBERGEN - Voor de zomer werd bekend dat er een koper was voor de villa Smits. Het ging om de firma Nywerv B.V.. Het is de bedoeling dat in het voormalige gemeentehuis een body & mindcentrum komt, onder meer voor mindfulness, meditatie, yoga, Tai Chi-Qigong en andere (groeps)lessen. Het past in het gemeentelijk beleid alle niet functioneel aan de gemeente gelieerde gebouwen te verkopen. Dinsdag boog de raad zich hierover.

Door Rob Stevens

De oppositie blijkt meer zekerheden in te willen bouwen bij de verkoop. Daarbij speelt dat dezelfde firma Nywerv B.V. Huis de Kamp in Neede alweer enige tijd geleden heeft aangekocht. En daar is tot op heden alleen het dak van de nabijgelegen boerderij gesloopt volgens Bennie Morsink van OBL, met het risico dat eeuwenoude oude gebinten wegrotten. Jolanda Kuipers van D66 is bang dat het pand op enig moment, om wat voor reden dan ook, buiten zicht van Eibergen raakt. Bijvoorbeeld omdat het wordt doorverkocht. De nalatenschap van Smits moet volgens haar goed worden beheerd. Zij wil garanties wanneer begonnen wordt met bouwen en wanneer het centrum start. Pelle van de PvdA is nimmer voorstander van verkoop van dit voor Eibergen bijzondere pand geweest.

Hans Boxem van de VVD ziet het probleem niet om extra zekerheden in te bouwen. Hij vraagt wethouder Anjo Bosman of zij kan garanderen dat de door de oppositie verlangde zekerheden er zijn. De wethouder vindt dat dat het geval is. Zij spreekt van een 'zorgvuldige procedure' waar alle partijen hun invloed op hebben gehad. Bovendien vindt ze dat er geen sfeer van wanttrouwen tussen de gemeente en Nywerv B.V. moet ontstaan. Boxem vertrouwt de toezegging van de wethouder. De coalitie steunt de verkoop zonder extra juridische zekerheden. De PvdA, D66, GroenLinks en OBL stemmen tegen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede