Open dag levert nieuw onderdak voor dieren op

Erny Severt met enkele van 'haar' dieren. Foto: Susanne ten Have
Erny Severt met enkele van 'haar' dieren. Foto: Susanne ten Have (Foto: )

EIBERGEN/HAAKSBERGEN - Pebbles, Kyra, Hugo, Frodo en Pim. Het zijn enkele namen van de honden en katten die in asiel Brammelo wachten op een nieuw huis. De open dag van het asiel en dierenpension aan de Eibergsestraat trok veel bekijks. Maar nog belangrijker, een aantal van beestjes vond zelfs een warm nest.

Door Susanne ten Have

In rijen lopen deze zondagmiddag de belangstellenden langs de kennels van dierenasiel- en pensioneigenaar Erny Severt-Groot Obbink. Een van de honden loopt van de binnenkennel naar buiten en weer terug. Tong uit de bek. Blik op oneindig. Een gezette bulldog met wit en bruine vlekken zit op haar kussen wat onderuit gezakt tegen de muur te leunen. Vanaf haar stek kijkt ze de bezoekers met grote ogen aan. "Ach zie die zitten, ze kijkt alsof ze graag mee naar huis wil", grapt een bezoeker.
In de kattenkamer staan stoelen en mandjes, met warme dekentjes verspreid door de ruimte. De poezen liggen in een mandje te slapen of kijken van aan afstand argwanend naar de drukte. Een zwarte kat die geen schaamte kent, denkt haar toekomstige baasje te hebben gevonden. Zodra ze op schoot zit, duikt ze bij de man in de jas. "He, wat doe je nou?", reageert de man met een grijns. Een vrouw werpt een blik in een van de kattenkennels in de ruimte. "Waarom zit deze hierin. Oh, wegens gedragsproblemen afgestaan staat hier. Dat is dus de reden", zegt ze nuchter.

Nieuw thuis
De 43-jarige Erny geniet na van een geslaagde dag. Bijna 23 jaar runt zij het asiel met dierenpension dat zij destijds overnam van haar moeder. De liefde voor de dieren zat er altijd al in, vertelt ze. "Ik zie het bijna als mijn plicht. Als ik 's nachts mijn bed uit moet omdat een dier ziek is, dan doe ik dat. Ik kan ook niet slapen, krijg geen rust, voordat ik weet of het beestje in orde is", legt Erny uit. "In het verleden hielden we elk jaar een open dag, maar voor de dieren is de drukte eigenlijk te veel. Twee jaar geleden hielden wij voor het laatst een open dag, daarom pakken we nu flink uit." Ze wijst naar de tent met diverse marktkramen, het springkussen waar kinderen zich op uit leven. Dit jaar met een veiling, waar producten van ondernemers uit Berkelland en Haaksbergen onder de hamer gaan. "En veel dieren krijgen een nieuw thuis, daar ben ik heel blij mee", glimlacht Erny.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden