Bob Jan ten Cate met zijn boek 'Het Griezelcircus'.  Foto: Rob Stevens
Bob Jan ten Cate met zijn boek 'Het Griezelcircus'. Foto: Rob Stevens (Foto: )

'Het Griezelcircus' van oud-Needenaar

NEEDE - Het is de wens die velen koesteren, om ooit nog eens een boek te schrijven. Bob Jan ten Cate kan dat in ieder geval op zijn palmares schrijven. De in Neede opgegroeide dertiger voltooide dit jaar zijn jeugdboek 'Het Griezelcircus'.

Door Rob Stevens

Bob Jan (31) woont tegenwoordig in Enschede. Hij is geboren in Winterswijk en opgegroeid in Neede. We spreken af op het terras van café de Ruif in Neede dat hij uit zijn jeugdjaren nog wel kent. Het gesprek begint over de basisschool die hij in Neede bezocht: de Christelijke Basisschool Kisveld. En over hoe de wortels van het schrijven en zijn creativiteit wellicht werden gelegd in zijn opvoeding. Zijn ouders Huib en Nanny ten Cate lazen hem als kind veel voor en vonden een goede algemene ontwikkeling belangrijk. Hij heeft een aantal jaren gewerkt aan de Hogeschool Saxion in Enschede, waar hij les gaf in 'Motion Graphic Design'. Daar is hij vorig jaar mee gestopt.

Bob Jan: "Ik had geen zin meer om studenten te ondersteunen in hun creativiteit. Daar wil ik zelf ook weer tijd voor hebben. Daarom ben ik sinds kort een eigen bedrijf gestart, The Rebellion. Ik ontwerp en maak animaties. Voor commerciële bedrijven maar ook voor particulieren. Daarin wordt een verhaal, een boodschap, vertaald naar een creatief ontwerp voor een animatie. Elementen van mijn werk zijn ook verwerkt in mijn boek Het Griezelcircus. Zo hoort er een app bij het boek waarmee je illustraties in het boek 'tot leven kunt wekken'. Kinderen krijgen dan een kijkje in de wereld van Het Griezelcircus. Bij het boek horen ook tickets voor het Griezelcircus. Deze tickets bieden kinderen bescherming tegen de griezels en al het ander gespuis. Het is natuurlijk allemaal bedoeld om kinderen in een bepaalde sfeer te brengen. Ik heb op een aantal basisscholen in de regio in het kader van de kinderboekenweek een presentatie gehouden. Daar probeer ik dan ook die sfeer te scheppen."

Bob Jan weet nog dat hij in zijn jeugd hield van de boeken van Paul van Loon. Die schrijft ook griezelverhalen. Het idee voor het boek ligt al heel lang op de plank. Bob Jan is er in zijn studententijd al mee begonnen. Twee jaar geleden heeft hij het pas weer echt opgepakt. Toen had hij er pas de tijd voor en de discipline om het af te maken. Het boek gaat dus over een Griezelcircus. Waar spanning en sensatie de boventoon voeren. Het kaft van het boek is uitgevoerd in de kleuren van een circustent: geel en rood. De klauwen van een onbekend iets hebben het doek aan flarden gescheurd. Om het hele circus hangt een mysterieuze sfeer. De artiesten vertellen in de piste griezelverhalen. Het hele dorp heeft het over het circus. Op de dag van de voorstelling verdwijnen plotseling Brams hond en de vader van Saar. In Het Griezelcircus volg je de hoofdpersonages Bram en Saar op hun avontuur, maar zijn ook verhalen te lezen over de artiesten en de griezels van het circus.


www.hetgriezelcircus.nl

Meer berichten