Lezing over grafheuvels in Eibergen daverend succes

Algemeen

EIBERGEN - De lezing door archeoloog Annemieke Lugtigheid van de Omgevingsdienst Achterhoek over haar onderzoek naar de grafheuvels van Eibergen op 28 november in Museum de Scheper was een groot succes. De lezingenzaal van het museum was geheel uitverkocht, waarbij enkele mensen zelfs op tafel zaten.

Annemieke Lugtigheid inventariseerde alle bekende grafheuvels in Eibergen en de informatie daarover, onderzocht kaarten en archiefstukken over verdwenen grafheuvels en ging ook actief op zoek naar nog onbekende grafheuvels. Zo kwam ze niet enkel tot een indrukwekkend overzichtswerk over deze prehistorische grafmonumenten rondom Eibergen, maar wist ze ook een aantal nog onbekende grafheuvels op te sporen. Daarmee komt het aantal grafheuvels in dit deel van de Achterhoek nu op twintig te staan. Dat is een indrukkend groot aantal dat maar op een paar plaatsen in Nederland wordt overtroffen.

Tijdens de lezing werd verteld over de oorsprong, bouw en ontwikkeling van de grafheuvel als plaats om de doden bij te zetten. Ook werd een inkijkje gegeven in de rol die de heuvels speelden in het leven van mensen van duizenden jaren geleden. Zo blijkt slechts een klein deel van de bevolking in deze indrukwekkende bouwwerken te zijn begraven en kregen sommige doden geschenken mee voor de reis naar het hiernamaals.

Ten slotte werd toegelicht hoe deze archeologische vindplaatsen een rol spelen in de ruimtelijke ordening en het cultuurbeleid van de gemeente Berkelland, niet enkel ten aanzien van de problemen, maar vooral ook richting de toekomst en de kansen die deze monumenten kunnen bieden. Tijdens de pauze en na afloop konden bezoekers aan de lezing vondsten uit enkele besproken grafheuvels die zich in de uitgebreide archeologische collectie van Museum de Scheper bevinden met eigen ogen bekijken.

Annemieke voerde haar onderzoek uit in opdracht van de Omgevingsdienst Achterhoek en werd daarbij ondersteund vanuit Museum de Scheper. Het onderzoek was tevens het afstudeerproject van haar studie archeologie aan de Hogeschool Saxion te Deventer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant