Foto:

Neven Helmers heersers van Maïspottershook

VOOR BELTRUM - "After-party bij ons straks." Niké Tuinte, tegen het podium aan staand, is uitgelaten tegen haar vriendinnen die haar omhelzen en kussen, net nadat haar vriend Eef onthuld is als de nieuwe prins van de Maïspotters. Hij wordt het nieuwe carnavalsjaar bijgestaan door zijn neef Freek.

Door: Henri Walterbos

Even daarvoor is de lichtelijk gespannen Niké druk bezig de dansmarietjes voor te bereiden op de assistentie bij het aankleden van de hoogheden die aanstonds voor de dag zullen komen, en het daverend debuut voor de meeste meisjes. Na de onthulling is ze zichtbaar opgelucht, en één en al lach. Zoals de vele aanwezigen in een volle Maïskoele.
De Voor Beltrumse carnavalsmenigte beleeft een topavond. Het begint al met het afscheid van de dan nog zittende dameshoogheden Prinses Janneke en Adjudante Jona. Het zijn de vriendinnen die de dames uitgeleide doen, maar niet nadat zij eerst een boekje hebben opengedaan over hun belevenissen met beide dames. Mannen kunnen er iets van in hun woordgebruik maar bij de Maïspotters doen de dames niet voor hen onder. Hilarisch! Een volle Maïskoele geniet met volle teugen. Janneke en Jona ondergaan het met een lach. Nadat beiden op een bezem, volgens de vriendinnen het enig juiste vervoermiddel, door de menigte zijn vertrokken, maakt de zaal zich op voor de onthulling. Wie worden de opvolgers van het damesduo dat zich manmoedig heeft bewezen als ware hoogwaardigheidsbekleders van het Voor Beltrumse carnaval.

Freek Vonk
Het is Freek Vonk in hoogsteigen persoon die de zoektocht naar de nieuwe Prins en Adjudant leidt, en die al ploeterend en 'özend' door de Voor Beltrumse landerijen en bossen baggert, op zoek naar 'twee vreemde vogels.' Freek, die opvallend veel wegheeft van Vorst Ruben Arink, stuit in de hilarische video's op tal van vreemde vogels zoals de schijtlijster, de orgasmus, de buizerd, de trekvogel, de kraanvogel, maar dan in de Voor Beltrumse varianten.
Als Freek Vonk van het witte doek live de zaal in komt lopen met twee levensgrote 'vreemde vogels' aan zijn zijde denken de aanwezigen dat de nieuwe hoogheden zich onder het verendons verschuilen. Op het moment suprême, als de kippen zich willen ontdoen van hun koppen, springen Eef en Freek Helmers uit het niets, vanuit de zaal, op het podium als het 41ste Maïspotters prinsenpaar. De zaal is uitzinnig, evenals de neven zelf.
In de proclamatie komen tal van Voor Beltrumse 'inside information' zaken voorbij die er bij de feestgangers ingaan als koek. Menigeen heeft aan een half woord genoeg om in lachen uit te barsten. Onder het motto 'Troffel in de hand, eier gaar, op stap met de jongs van de Voshaar' trekken de mannen een jaar lang de Voor Beltrumse carnavalskar.

Meer berichten