Succesvolle start Reetmölle Stroom

Algemeen

RIETMOLEN - Maandag 28 januari was er in de DAR een informatie avond en voorinschrijving voor het postcoderoosproject 'Reetmölle Stroom`. Ruim zestig mensen waren aanwezig.

De coöperatie BerkellandEnergie heeft sinds 2015 in Borculo/Ruurlo en in Eibergen al twee collectieve projecten succesvol georganiseerd. Deze projecten hebben samen bijna 100 leden. Rietmolen wordt het derde project. Daarnaast is BerkellandEnergie ook actief bezig om te onderzoeken of er via waterkracht uit de Berkel energie kan worden opgewekt, organiseert men informatiebijeenkomsten (Energiebeurs in Eibergen met 760 bezoekers), bereidt men nieuwe collectieve projecten voor en oriënteert zich op ontwikkelen van grootschalige projecten (wind en zon). BerkellandEnergie werkt actief samen met AGEM en is via lidmaatschap ook mede-eigenaar van AGEM. Kernopdracht van BerkellandEnergie: energie is van ons allemaal, dus zeggenschap, ontwikkeling en opbrengsten behoren toe aan de (lokale) samenleving.
Hierna vertelde Thijs Huls over AGEM, de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij. In 2013 opgericht door acht gemeenten is AGEM gericht op drie zaken: besparing via energieloket Verduursaam; energie opwekken via AGEM Ontwikkeling en het leveren van (Achterhoekse) stroom en gas aan klanten. Bij AGEM werken professionals die burgercoöperaties als BerkellandEnergie ondersteunen. Ook vertelde hij over het postcoderoosproject in Rietmolen, waarvoor men kan inschrijven.

Tot 1 maart staat de voorinschrijving open. Wie woont in de postcodes: 7165, 7161, 7151, 7152, 7156, 7141, 7273 en 7481 kan meedoen. Momenteel zijn er daken beschikbaar voor 600 panelen. Via de voorinschrijving zijn er nu bijna 540 panelen vergeven. Verdelen gebeurt in principe op datum van binnenkomst. De voorinschrijving is nog geen definitieve verplichting, maar men geeft wel aan met hoeveel panelen men wil meedoen. Opgave kan via het opgaveformulier op de website. Wordt er voor meer dan 600 panelen ingeschreven, dan zoekt BerkellandEnergie naar een extra dak.
Berekenen hoeveel panelen men nodig heeft, kan door het elektriciteitsverbruik te delen door 250 (250 kWh is de verwachte opbrengst per paneel). Afronding altijd naar beneden is het advies, dus neem niet meer panelen dan het verbruik is, maar ga er iets onder zitten.
Voor meer informatie of vragen kan men terecht bij info@berkellandenergie.nl of op tel. 054 274298 (Paul Knuvers).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant