Welk geluid maakt de vrachtwagen? Foto: PR
Welk geluid maakt de vrachtwagen? Foto: PR (Foto: Kisveld)

Needse kinderen veiliger in verkeer

NEEDE - De leerlingen van basisschool Kisveld in Neede kunnen weer iets veiliger de weg op. Als ze tenminste goed hebben opgelet bij de verkeersles, die ze afgelopen woensdag kregen van gespecialiseerde ANWB-medewerkers. Deze ANWB'ers hebben met de verschillende groepen stilgestaan bij allerlei aspecten van ‘verstandig deelnemen aan het verkeer’. Want natuurlijk horen de kinderen het allemaal wel vaker, maar met dit speciale verkeersprogramma ervaren ze daadwerkelijk (in scène gezette) onveilige situaties èn verstandig en veilig gedrag.

Zo was er voor groep 1/2 de les ‘Toet toet’. Daarin staan het herkennen van verkeersgeluiden en het oefenen van oversteken centraal. Ook wordt verteld waarom het belangrijk is om een autostoeltje en gordel te gebruiken. Groep 3/4 dacht in de gymzaal aan de Dumasweg in de les ‘Blik en klik’ na over hun eigen keuzes in het verkeer. Wanneer steek je over? Wat is dan verstandig gedrag? In een elektrische auto werd ervaren waarom het gebruik van gordel en autostoeltje noodzakelijk is.
Groep 5/6 mocht zelf in ‘Hallo auto’ in een elektrische lesauto van de ANWB het rempedaal bedienen. De les ging over de remweg van een auto, de invloed van reactietijd op die remweg en (natuurlijk) het belang van de gordel en stoelverhoger. Voor leerlingen in groep 7/8 is fietsbeheersing en gevaarherkenning van groot belang. De kinderen mochten in ‘Trapvaardig’ met hun eigen fiets een parcours rijden. Ze kwamen onderweg allerlei obstakels tegen, van wiebelplanken en slalompalen tot uitwijkblokken en zware rugtassen. De les werd afgesloten met het rijden op een elektrische step.
Voor basisschool Kisveld was deze les een mooie aanvulling op het reguliere lesaanbod. Juf Marjo, coördinator van de ANWB Streetwise-dag’, benadrukte dat de school het evenals de ouders heel belangrijk vindt dat kinderen veilig naar school kunnen. Eerder kwam dit al aan de orde vanwege het toenemende verkeer op de Borculoseweg als gevolg van de werkzaamheden aan de Rondweg. Om de leerlingen extra zichtbaar te laten zijn kregen ze toen allemaal een oranje rugtas met reflecterende band.

Meer berichten