Je slacht geen koe voor één ossenhaas

De discussie over het eten van teveel vlees is actueel. Niet zelden wordt gewaarschuwd voor de schadelijke invloed van bijvoorbeeld rood vlees. Het zou bijvoorbeeld teveel verzadigd vet bevatten, de kans op kanker en verhoogd cholesterol vergroten en kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Dat beantwoord niet per se de vraag of het eten van vlees slecht is, hooguit geeft het een waarschuwing af dat het teveel eten van vlees mogelijk ongezond is. Feitelijk is  vlees niets anders dan het spiervlees van zoogdieren en beperkt zich niet tot runderen en varkens.

Respect voor het dier en respect voor het vlees
Keurslager Boenders wil nog een extra argument aan de gehele discussie toevoegen, kwaliteit. Het gaat er volgens Gerwin Starink niet om dat je zoveel mogelijk kilo's moet wegproppen, maar hij wil ook waken tegen een eenzijdige veroordeling van vlees. Vlees maakt al eeuwen onderdeel uit van ons voedselpakket en bevat  belangrijke eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Er is niets tegen het eten van een (h)eerlijk stukje vlees, maar dan wel van een uitstekende kwaliteit. "Ik wil eigenlijk uit de discussie blijven van wat teveel is of niet. Wat ik wel hardop durf te verkondigen, is dat wij iedere dag keihard werken om de kwaliteit van ons vlees te waarborgen. Dat begint al bij de keuze van onze leveranciers. Vroeger slachtte ik zelf en de wijze waarop ik dat deed, wil ik ook bij mijn leveranciers terugzien. Al ons rundvlees wordt binnen een straal van max. 40 km gefokt, afgemest en geslacht Onze varkens komen net over bij grens bij Vreden en onze runderen uit Oldenzaal in Twente. Belangrijk voor de slacht is dat het dier rustig is. Dat komt niet alleen de smaak van het vlees ten goede, maar bevordert ook de houdbaarheid. Onze runderen gaan dan ook direct vanaf de veewagen door naar de slacht. Varkens worden zelfs een avond van te voren al naar het slachthuis gebracht en komen zo tot rust. Dezelfde dag nog wordt het vlees hier aangeleverd, waarop het rundvlees eerst nog een aantal dagen in de koelcel blijft omdat het nog te vers is. Pas daarna volgt het uitbenen en de rijpingsproces en de verkoop. Varkensvlees wordt de volgende ochtend al verwerkt en blijft zodoende  de gehele week vers voor de verkoop . Wij hebben absoluut respect voor het dier en voor het vlees. Een van de producten waarmee we iedere keer weer ons gelijk bewijzen, is ons rundergehakt. Dat wordt twee keer per jaar onafhankelijk getest en vrijwel altijd beloond met het cijfer 10, wat aangeeft dat we de processen op orde hebben"

Het gaat Starink om de grip op de keten. Het liefst zou hij zelf nog slachten, maar dat mag hij bij het bedrijf niet. Alle beesten die naar Boenders gaan, zijn op de juiste wijze afgemest . Goed en uitgebalanceerd voer is een vereiste voor een goede kwaliteit vlees. Verder wordt er niets verspild. Botten bijvoorbeeld worden eerst gebruikt voor bouillon en gaan daarna pas weg. Alles wordt hergebruikt. Het betekent respect voor het dier en het milieu. Je slacht geen koe voor één ossenhaas.

Deze week bij Keurslager Boenders in de aanbieding:

Bij aankoop van twee keer 500 gr. riblappen, twee keer 500 gr. rundergehakt cadeau.

Meer berichten