Samenwerken in bestrijding criminaliteit

BERKELLAND - Ook in Berkelland komt het regelmatig voor dat er een hennepplantage wordt opgerold. En zo zijn er meer voorbeelden van praktijken die de veiligheid bedreigen. Berkelland werkt in regionaal verband samen met andere gemeenten om zo een steviger vuist te kunnen maken in de bestrijding van (georganiseerde) criminaliteit. Daarbij wordt steeds vaker een beroep gedaan op de ondersteuning en expertise van het RIEC (Regionaal Informatie en Expertisecentrum Oost Nederland). Reden voor een verhoging van de gemeentelijke bijdrage naar 23 cent per inwoner dit jaar en naar 30 cent per inwoner in 2020.

Door Rob Stevens

Criminaliteit is aan verandering onderhevig. Uit informatie van gemeenten blijkt dat momenteel kwetsbare personen, de manier waarop criminaliteit doorwerkt in het 'normale leven' (ondermijning) en cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit de meeste aandacht vragen.
Burgemeester Joost van Oostrum komt met het voorbeeld van 'digitale fraude' waarbij iemand die via internet iets heeft besteld en betaald, een pakketje met een baksteen thuisbezorgd krijgt. Of het voorbeeld van oplichting onlangs in Haaksbergen waarbij dure fietswielen van dubieuze Chinese makelij bleken. Zoals gezegd is cybercrime een vorm van criminaliteit die relatief jong is. Net al ondermijning, de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, als groeiend maatschappelijk probleem. Maar ook verwarde personen vragen steeds meer om politie-inzet, net als hangjongeren die een vergroot risico hebben door te groeien naar zwaardere vormen van criminaliteit.
Gemeenten werken samen aan de verbetering van de gemeentelijke informatiepositie en een meer actieve rol in de aanpak van ondermijning. Steeds vaker wordt daarbij een beroep gedaan op de ondersteuning en expertise van RIEC. Gerichte inzet en bestrijding van criminaliteit kan alleen op basis van een integrale informatiedeling waarvoor een sterk RIEC nodig is. Deze instantie ondersteunt bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Door bestuurders hierover te informeren, maar ook advies te geven hoe te handhaven.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden