Henk van den Berg aan het woord. Foto: Rob Weeber
Henk van den Berg aan het woord. Foto: Rob Weeber

Café Doodgewoon in Berkelland van start gegaan

Algemeen

BERKELLAND - Het was de eerste keer voor Berkelland dat het netwerk Palliatieve Zorg Oost-Achterhoek in samenwerking met de werkgroep Levensvragen Café Doodgewoon organiseerde. De werkgroep bestaat uit geestelijk verzorgers uit Marga Klompé, Careaz en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). Niettemin was de opkomst afgelopen woensdagavond in Buitencentrum Kerkemeijer zeer redelijk. Café Doodgewoon is een 'trefpunt voor mensen met een levensbedreigende ziekte, hun vrienden, familie en andere belangstellenden.' Het is een ontmoetingsplek waar lastige vragen worden behandeld die geen snelle en eenduidige oplossing kennen.

Door Rob Weeber

Iedere bijeenkomst heeft een eigen thema. Voor deze keer was dat 'Waardig sterven' en 'Een goede dood'. Vanuit de werkgroep Levensvragen hield geestelijk verzorger SKB Henk van den Berg een (bijna) filosofische lezing. Kern van de lezing waren de vragen: Hoe gaat doodgaan?, Wat is waardig sterven? en Wat is een goede dood? Dat het begrip waardig sterven voor iedereen iets anders betekent, bewezen de antwoorden uit de zaal. Voor de een is het rust, voor de ander respectvol of sterven zoals je zelf wilt. Van den Berg ging nader in op het begrip waardig. In ieder geval is het een kenmerk van het leven en niet van de dood, 'alle leven is levenswaardig'. Maar het blijft een lastig begrip, het gaat over ervaringen in het leven, over zelfstandigheid en grip op je leven. Hij sprak over de elementen van waardigheid, belangstelling en respect voor anderen, intimiteit, morele integriteit, je eigen stem en erkenning van de eindigheid. Aanvaarding van het laatste zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar de waardigheid van het leven achter je. Het gaat echter niet alleen om de eigen waardigheid, maar ook om de steun van anderen hierin. Hoe laten we iemand in zijn eigen ruimte, met name in tijden van verval, en mag iemand sterven op de wijze zoals hij of zij dat wil?

Het tweede onderwerp behelsde 'Een goede dood'. Wat is een goede dood? Het heeft te maken met adequate pijnbestrijding, vermijden van een onnodig lang sterfproces, het nemen van duidelijke beslissingen, voorbereiding op het sterven en het behouden van de regie. Maar ook hier is er geen eenduidig antwoord op de vraag wat dit in de praktijk betekent. Een goede dood heeft ook te maken met de vraag: Wat had je anders willen doen? Het lied 'Mag ik dan bij jou bij jou' van Claudia de Breij werd ten gehore gebracht en de aanwezigen werd gevraagd de laatste zin af te maken. 'Mag ik dan bij jou… 'zijn', 'helemaal mezelf zijn' en 'vasthouden' waren enkele antwoorden. Tenslotte vroeg Van den Berg om na te denken over de vraag: "Als mijn einde komt, mag ik me dan aan jou toevertrouwen, want ik weet dat mijn waardigheid bij jou in goede handen is." Daarmee sloot hij zijn presentatie af.
De tweede bijeenkomst is op donderdagmiddag 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur, ook in Buitencentrum Kerkemeijer. Deze bijeenkomst heeft het thema 'Euthanasie'. De toegang is gratis. Voor meer informatie over Café Doodgewoon kan gebeld worden met 06 13 159 144. Ook is er een website beschikbaar:
https://www.netwerkpalliatievezorg.nl/achterhoek/Patiënten-en-naasten/Café-Doodgewoon
Foto: Geestelijk verzorger SKB Henk van den Berg. (Foto: Rob Weeber)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant