Luc Bouwman blaast het taptoe-signaal. Foto: Rob Weeber
Luc Bouwman blaast het taptoe-signaal. Foto: Rob Weeber

In vrijheid kiezen

Algemeen

NEEDE - 'In vrijheid kiezen' is het thema voor dit jaar van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met dit thema slaat het Comité een brug naar de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Burgemeester Joost van Oostrum refereerde er afgelopen zaterdagavond in zijn toespraak tijdens de Dodenherdenking op de Needse Berg ook aan.

Door Rob Weeber

"We leven in Nederland in een vrije rechtstaat waarin we mogen kiezen. Het kiesrecht is belangrijk in een democratie, het betekent vrijheid. Die vrijheid was er niet tijdens de oorlog, met alle ellende van dien. Koester uw vrijheid!", was de boodschap van de burgemeester.

De Dodenherdenking in Neede werd ondanks de kou goed bezocht. Vooraf werd koraalmuziek door muziekvereniging Amicitia uit Rietmolen ten gehore gebracht. Vlak voor de twee minuten stilte blies Luc Bouwman van Amicitia het taptoe-signaal. Het was een bijzonder moment en pas de eerste keer voor de net zestien jaar geworden trompettist. Daarna was het twee minuten stil met alleen het geluid van de natuur en van de gedachte aan de oorlog. Na het Wilhelmus en de toespraak van Van Oostrum lazen Winona, Brent en Nigel, leerlingen van de obs De Hofmaat, een bevrijdingsgedicht voor. Aansluitend werden kransen en bloemen voor de oorlogsslachtoffers gelegd namens de gemeente Berkelland, de Stichting Platform Veteranen Berkelland, KBO Rietmolen en Neede en PCOB Neede, obs De Hofmaat, Basisschool Kisveld en het Needse Comité 4/5 mei. Tenslotte volgde het defilé langs het monument.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant