De leerlingen van De Hofmaat beten het spits af van het scholenvaartproject. Foto: Bert Dijkhuizen
De leerlingen van De Hofmaat beten het spits af van het scholenvaartproject. Foto: Bert Dijkhuizen

Scholenvaartproject Berkelschippers van start

Algemeen

EIBERGEN/NEEDE -Leerlingen van basisschool de Hofmaat uit Neede hebben vrijdag 10 mei het spits afgebeten in het scholenvaartproject voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen in de Achterhoek.

Het scholenvaartproject is samenwerkingsverband tussen het Waterschap Rijn-IJssel, het Watermuseum in Arnhem en de Berkelschippers in Eibergen en Borculo. Doel van het project is de leerlingen informatie te verschaffen over de taken van het Waterschap. Dit gebeurt op twee manieren: een deel van het programma wordt langs de oevers van de Berkel uitgevoerd waarbij de leerlingen werken met een dijkenmodel en een zoektocht naar waterinsecten. Het andere deel wordt op de Berkelzomp de Snippe door de Berkelschippers verzorgd. Tijdens de tocht onderzoeken de leerlingen de helderheid van het Berkelwater en worden pH-waarden van diverse waterkwaliteiten onderzocht.

Vooral in het broedseizoen is de tocht op de Berkel spannend, want wat is nu mooier om op een paar meter afstand een moeder fuut met jonkies op de rug rond te zien zwemmen. De zomp gaat ook door de historische sluis bij de Mallumse Molen en dat is en blijft een spannende exercitie.

Dit jaar hebben basisscholen in Eibergen en Neede vijftien groepen aangemeld en al met al gaan zo'n 350 leerlingen mee op excursie op en langs de Berkel.

Sinds vorig jaar doen ook basisscholen uit Vreden Duitsland mee. In 2018 stuurde de St. Norbertschule vier groepen met in totaal zo'n 100 kinderen naar Eibergen voor een ontdekkingsreis op en langs de Berkel. Dit jaar zal vermoedelijk ook de Felicitasschule met groepen deelnemen aan het project.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant