Wethouder Marijke van Haaren zet met molenaar Bennie Mensink de molen in werking. Nationale Molendag in Neede is met deze handeling geopend. Foto: PR
Wethouder Marijke van Haaren zet met molenaar Bennie Mensink de molen in werking. Nationale Molendag in Neede is met deze handeling geopend. Foto: PR (Foto: )

Honderden bezoekers vieren molendag met Needse molenaars

NEEDE - De wind, het zonnetje en mooie Hollandse luchten gaven de Nationale Molendag extra glans. Wethouder Marijke van Haaren opende zaterdag Nationale Molendag in Neede.

De geur van pannenkoeken verspreidt zich beneden in de molen. Rond 10.00 uur bakken de vrouwen van de molenaars heerlijke pannenkoeken. Het mondharmonicaorkest laat vrolijk 'Daar bij die molen' klinken. De eerste bezoekers, jong en oud komen een kijkje nemen bij de Hollandsche Molen op de Needse berg.

Wethouder Marijke van Haaren zet samen met molenaar Bennie Mensink de molen op de Needse berg in werking. "Op dit moment zijn er nog 1.200 werkende molens in ons land. Vroeger waren dit er zeker 12.000. Met windkracht werd de energie geleverd die nodig was voor het verwerken van granen. In onze gemeente hebben we maar liefst vijf molens die nog in werking zijn. Prachtig dat dit cultuurgoed zo mooi bewaard is gebleven. Dit is te danken aan de inzet van de vrijwilligers", vertelt de wethouder voordat zij de openingshandeling verricht. Molenaar Mensink onderstreept de uitstekende medewerking van de gemeente. Het bewijs hiervan is het mooie molenaarsverblijf in de molen.

In de molen maalt molenaar Joop Knoop het graan. Over belangstelling heeft hij niet te klagen. Jonge bezoekers kijken hun ogen uit. "Prachtig deze belangstelling. Extra leuk is de aandacht van de jeugd. Hopelijk lopen ze warm om zich later in te zetten als molenaar. Want er is echt een tekort aan nieuwe vrijwilligers. En juist deze mensen zijn nodig om de molens draaiende te houden", legt Knoop uit. Voordat de bezoekers de molen verlaten, laten ze een pannenkoek gebakken met het meel dat in de molen is gemaakt goed smaken. Onder het genot van een kopje koffie aangeboden door café de Olde Mölle genieten de bezoekers op het terras bij de ingang van de vrolijk versierde molen van het uitzicht.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden