Wim (r) en Bert Markerink, 40 jaar autoschadereparateurs. Foto: Rob Weeber
Wim (r) en Bert Markerink, 40 jaar autoschadereparateurs. Foto: Rob Weeber

Veertig jaar Autoschadebedrijf Markerink

NEEDE/NOORDIJK - Het verhaal van de broers Wim en Bert Markerink lijkt misschien wel een beetje op de verhalen van de Kameleon. De eeneiige tweeling groeiden op de boerderij aan de Kipkesdijk in Noordijk op en deden alles samen. De liefde voor studieboeken stond niet voorop, maar die voor techniek wel. Ze sleutelden samen aan brommers en skelters, gingen samen naar de technische school en behaalden zelfs op dezelfde dag hun rijbewijs. Toen ze in de schuur hun eerste spuitcabine hadden gebouwd, begon het serieus op werk te lijken. Vader vond het prima, als ze er maar 'leefhebberieje' aan hadden.

Door Rob Weeber

Na acht jaar bij autoschadebedrijf Henk Bruggink in Borculo te hebben gewerkt, begonnen ze in 1979 aan de Kipkesdijk voor zichzelf. Het zou maar een half jaar duren, toen verhuisden ze naar het industrieterrein in Neede. "Het industrieterrein was nog een zandweg", begint Wim. "Elektriciteit ontbrak en toen het later kwam, verstoorde het de signaalontvangst van de tv. Maar inmiddels zitten we er veertig jaar, een tijd waarin veel gebeurd is. Wij hebben altijd vooropgelopen als het gaat om innovaties. Bijvoorbeeld werkten we als eerste in Nederland met de spectrometer, een apparaat waarmee de kleur van de betreffende auto bepaald kan worden. Ook zijn we erg gefocust op veiligheid. Ons bedrijf heeft acht spuitcabines en tweeëntwintig bruggen. Buiten de spuitcabines moet alles schoon zijn, er mag geen verfnevel in de hal hangen. Alle medewerkers bovendien kunnen vanuit de juiste werkhouding hun werk doen. Dat heeft natuurlijk ook een positief effect op het ziekteverzuim binnen ons bedrijf. Verder hoeft niemand op elkaar te wachten. De autoschadeherstelwereld is veranderd, de verzekeraars bijvoorbeeld hebben meer zeggenschap gekregen. Maar dat wil niet zeggen dat je geen goed product kunt afleveren. De werkwijze is alleen anders geworden. Jammer is wel dat ze in de beoordeling niet naar zaken als Arbo en veiligheid kijken."

Alles is volgens de broers te repareren, ook de moderne snufjes in de auto, zoals de instellingen voor sensoren, airbags et cetera. Ze schatten in dat slechts vijf procent met behulp van de dealer gerepareerd wordt. Feitelijk maakt het niet uit waar iemand verzekerd is, 99% van de schadegevallen kan door Autoschadebedrijf Markerink verholpen worden. Klanten wordt wel aangeraden altijd goed de kleine lettertjes van hun polis te lezen. In het eigen risico bijvoorbeeld kan een groot verschil zitten. Los van dat alles staan service en kwaliteit bovenaan en worden alleen de beste materialen verwerkt. Iedereen rijdt weer met een glimlach de deur uit, behalve waarschijnlijk de man die zo'n dertig jaar geleden met zijn net gerepareerde auto een straat verder tegen de bus reed.
Op vrijdag 24 mei houdt het bedrijf van 15.00 tot 21.00 uur een receptie waarbij iedereen welkom is. Het belooft een mooi feestje te worden, aldus de broers, maar het is nog zeker geen afscheid van het werk voor hen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden