Margriet van der Veer, aanspreekpunt van Perron 8 in Berkelland. Foto: PR
Margriet van der Veer, aanspreekpunt van Perron 8 in Berkelland. Foto: PR

Perron 8 van start in Berkelland

BERKELLAND – Perron 8 is een platform in de Achterhoek, en nu dus ook in Berkelland, waar kwetsbare mensen uit de samenleving terecht kunnen met hun vragen op het gebied van vrijetijdsbesteding. Vrijetijdsbesteding is een belangrijk onderdeel in het leven van alle mensen en draagt bij aan de kwaliteit van bestaan. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daar probeert Perron 8 te ondersteunen. Margriet van der Veer is het aanspreekpunt voor Perron 8 Berkelland. Zij probeert vraag en aanbod te combineren, en zo te zorgen dat iedereen mee kan doen. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande activiteiten en plaatselijke organisaties in Berkelland.

Door Lydia ter Welle

Perron 8 is onderdeel van zorgorganisatie De Lichtenvoorde. De Lichtenvoorde is een zorginstelling voor mensen met een beperking. Perron 8 probeert mensen met een vraag voor vrijetijdsinvulling te koppelen – incidenteel of structureel – aan een vrijwilliger die kan helpen bij die vraag. Margriet van der Veer legt uit: "Stel ik krijg de vraag van iemand die graag wil zwemmen, dan zou het mooi zijn als ik een vrijwilliger of andere deelnemer vindt die ook graag wil gaan zwemmen of dit al doet. Het is mooi als ik ze dan kan koppelen om samen te gaan zwemmen. Maar er kan ook iemand zijn die graag een keer naar het Van Gogh Museum wil. Voor sommige mensen is het lastig om dit alleen te ondernemen. Dan zou het mooi zijn als er een vrijwilliger is die daar ook interesse in heeft en zegt 'ik wil dit wel met jou samen doen'. Samen is immers leuker dan alleen! Het uitgangspunt is op basis van gelijkwaardigheid."

De per 1 mei begonnen medewerker benadrukt dat Perron 8 alle mensen, van alle leeftijden, die zich in een kwetsbare situatie bevinden en op zoek zijn naar zinvolle vrijetijdsbesteding, zich kunnen wensen tot Perron 8. "Niet alleen mensen die cliënt zijn bij De Lichtenvoorde, en ook niet alleen maar voor mensen met verstandelijke beperking. Het is voor iedereen die een gelijkgestemde zoekt voor een activiteit in de vrije tijd. Het is ook bedoeld om mensen bij elkaar te brengen die nieuwe mogelijkheden willen ontdekken."
Daarnaast kan Perron 8 ook een plek bieden aan mensen met een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt die op zoek zijn naar werkervaring of zinvolle invulling van vrije tijd. Zij kunnen als vrijwilliger actief zijn bij Perron 8 en daarmee werken aan, onder andere, hun persoonlijke ontwikkeling.

Margriet: "Bijvoorbeeld je houdt van tuinieren. Je zou als vrijwilliger iemand kunnen helpen met het onderhoud van de tuin. Of je hebt een hobby, bijvoorbeeld sterren kijken. Hoe mooi zou het dan zijn om een koppeling tot stand te brengen met één persoon of misschien wel een paar mensen die er meer van willen weten, om samen iets nieuws te ontdekken. Daarbij is niet leidend of iemand wel of geen beperking heeft, maar de gezamenlijke interesse."

Margriet van der Veer richt zich nu op ontdekken welke mogelijkheden er zijn. Op het nagaan waar de behoefte van de doelgroep ligt en het vinden van enthousiaste en betrokken vrijwilligers die in Berkelland wonen. En naar het uitzoeken welk aanbod er ligt om samen met degene die een vraag heeft, het antwoord te zoeken om dat ene leuke uitje te ondernemen, wekelijks samen naar het zwembad te gaan, of af en toe eens samen naar een film of voorstelling te gaan. "Want ik ben ervan overtuigd dat er heel veel mensen zijn, met of zonder beperking, die graag samen met anderen leuke dingen willen ondernemen in de vrije tijd. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn; het kan ook bestaan uit samen een kop koffie of thee drinken op een terras, op die lange zondagmiddag die voor je ligt."

Wie een vraag over activiteiten in de vrije tijd heeft voor Perron8 Berkelland, of wie er wel voor voelt om wat tijd en aandacht te besteden met iemand die zo'n vraag heeft, kan zich melden via perron8@delichtenvoorde.nl .

Perron 8 biedt ook georganiseerde activiteiten aan, allerlei mogelijkheden staan op de website van Perron 8. Vis de website is aanmelden ook mogelijk. Perron 8 is ook te vinden op Facebook.www.perron8.nl

Facebook: perron8delichtenvoorde

Meer berichten