Gert Jan Koens, Gerco Honders (midden) en Corine Lankhof, in brouwerij De Borghman. Foto: Lydia ter Welle
Gert Jan Koens, Gerco Honders (midden) en Corine Lankhof, in brouwerij De Borghman. Foto: Lydia ter Welle

Zaterdag 6 juli: De Borghman Ronde van Bredevoort

BREDEVOORT - Zaterdag 6 juli staat Bredevoort bol van het wielerspektakel. Dan is De Borghman Ronde van Bredevoort. Voor het derde achtereenvolgende jaar vindt deze wielerkoers plaats, met opnieuw brouwerij De Borghman als hoofdsponsor. Nieuw is het feit dat de Ronde van Bredevoort deel uitmaakt van een klassementsstrijd, samen met de wielerrondes van Ulft, Varsseveld en Groenlo, waardoor er onder andere een leiderstrui en extra premies te vergeven zijn. Voor dat klassement tellen de drie beste resultaten van de vier wedstrijden. Ook nieuw is het gebruik van transponders met chips voor de tijdwaarneming. "Dat moet een snelle en kloppende einduitslag opleveren", aldus de organisatie.

Door Lydia ter Welle

Vrijwillige organisatoren Corine Lankhof en Gert Jan Koens zijn er blij mee: "Dat klassement, en de goed gevulde premie-pot die verdeeld kan worden, maakt onze koers extra aantrekkelijk voor renners én dus ook voor het publiek." De eerste race, voor de loopfietsertjes, is om 16.00 uur, en om 19.00 uur begint de laatste wedstrijd voor de licentiehouders. Daar tussendoor maken een Dikke Bandenrace en twee Recreantenwedstrijden ook deel uit van het programma. Alle wedstrijden worden verreden onder auspiciën van de KNWU.

Het parcours voor de wielerkoers is 1,7 km lang en voert van 't Zand, voor het pand van De Borghman, via de Kruittorenstraat richting de Slingeplas. Voor de Slingeplas gaat het links via de de Pastoorsdijk, en dan weer links de Ooievaarsdijk op. Vervolgens via de Bolwerkweg en dan weer links via de Prinsenstraat, langs Museumcafé De Zwaan, terug naar 't Zand. Gert Jan Koens: "De koers is mooi te volgen voor het publiek, en vooral de wedstrijd voor de amateurs en junioren zal dankzij de premiesprints best wel spektakel opleveren."

Corine Lankhof: "We beginnen dus met de kleinste renners, tot en met 5 jaar, op loopfietsen. Die wedstrijd, gesponsord door Bambi kinderopvang, is om 16.00 uur; het is een rondje om 't Zand en we hebben loopfietsjes en helmen - veiligheid voor alles - beschikbaar voor wie zich aanmeldt. Om 16.30 uur begint de Dikke Bandenrace, gesponsord door PPE Factory. De jeugd wordt ingedeeld in drie leeftijdsgroepen, die afhankelijk van de leeftijd één, twee of drie ronden rijden. Ook voor die coureurs, op hun eigen 'gewone' schoolfiets, citybike of mountainbike, zijn helmen beschikbaar, mits ze zich op tijd hebben aangemeld."

Om 17.00 uur is de Recreantenrace A, om 18.00 uur de Recreantenrace B, beide races gesponsord door restaurant De Schoppe. De recreanten rijden 30 minuten plus één ronde. Gert Jan: "Voor het eerst hebben we twee categorieën. Omdat er veel belangstelling is voor deze race, waaraan iedereen met een racefiets en een helm aan mee kan doen, gaan we indelen op snelheid. Voor de A-categorie hanteren we een gemiddelde tot 33 km per uur, voor de B van 33 km of meer. Deelnemers kunnen bij aanmelding hun voorkeur aangeven. Wie net gestart is met fietsen of voor wie dit de eerste keer is dat hij of zij deelneemt aan een wedstrijd, adviseren we om in te schrijven voor de A-categorie. Al wat meer getraind en gemakkelijk in staat om 33 kilometer per uur - of meer - te fietsen in een groep, dan adviseren wij de B-categorie. Wie Beste renner uit Bredevoort wil worden, moet in elk geval in staat zijn om mee te doen aan de Recreantenrace B."

Om 19.00 uur start de race in de Wedstrijdklasse voor amateurs en junioren (licentie verplicht). Sponsor van deze race is Winters Bouwtechniek. De renners rijden de eerste ronde geneutraliseerd, en daarna nog 61 km.

De prijsuitreiking vindt meteen na de races plaats op 't Zand in het centrum van Bredevoort, waar het na afloop van de wedstrijden nog goed toeven is met een hapje en een drankje. Bijvoorbeeld met het biertje Rondje Bredevoort, speciaal gebrouwen ter ere van de vrijwilligers die de Ronde van Bredevoort organiseren. Verkrijgbaar van de tap en in de fles, en met de glazen geplaatst op de nieuwe bierviltjes, speciaal voor de Ronde van Bredevoort gemaakt.

Aanmelden kan via de website.


www.rondevanbredevoort.nl

Meer berichten