Concentratie bij het schoolschaaktoernooi. Foto: Rob Stevens
Concentratie bij het schoolschaaktoernooi. Foto: Rob Stevens

Scholenschaaktoernooi: 'Mat, of toch niet?'

Algemeen

EIBERGEN - Buiten is het regenachtig. In de grote zaal van De Huve in het centrum van Eibergen is het rustig. Kinderen zitten aandachtig gebogen over een schaakbord. Na te denken over een goede zet om het de tegenstander lastig te maken. Deze woensdag vindt in de Huve het schaakkampioenschap tussen teams van basisscholen uit Eibergen, Neede en Borculo plaats.

Door Rob Stevens

Het is al een aantal jaren geleden dat voor het laatst een schaaktoernooi door de plaatselijke schaakvereniging werd georganiseerd tussen de basisscholen in Eibergen. In 2005 fuseerde de Eibergse Schaakvereniging met die van Haaksbergen tot Schaakvereniging Haaksbergen Eibergen, afgekort SV HEC. Rob Nijhuis is er een van de Eibergse leden. Hij organiseerde het toernooi afgelopen woensdag.
Hans Grooters geeft wekelijk schaakles aan leerlingen van de groepen zes tot en met acht van OBS De Hofmaat in Neede. Hans: "Schaken is populair op De Hofmaat. Er doet een groot aantal leerlingen op vrijwillige basis aan mee. Onder schooltijd. We zijn vandaag hier grootleverancier met vijf teams."
De deelnemende scholen, elk met één of meer teams aanwezig, zijn: de Hofmaatschool in Neede, de Da Vinci-school uit Borculo en de Menno ter Braak, het Sterrenpalet, het Simmelink en Op den Esch uit Eibergen. In totaal gaan tien teams van elk vier schakers op twintig borden die middag met elkaar de denkstrijd aan. De meeste scholen hebben leerlingen voorbereid op het toernooi met een aantal schaaklessen verzorgd door instructeurs van SV HEC of iemand anders die de belangrijkste principes van het spel machtig is.

De meeste scholen zijn enthousiast over dit concept en gaan ook in het nieuwe schooljaar door met de schaaklessen. Het is bekend dat schaken bij kinderen spelenderwijs een aantal belangrijke mentale principes kan bevorderen zoals: concentratievermogen, ruimtelijk denken, vooruitdenken en anticiperen, omgaan met winnen en verliezen en probleemoplossend werken. Rob Nijhuis is blij met het feit dat veel scholen ook volgend jaar doorgaan met het aanbieden van schaaklessen voor de leerlingen die dat willen.
Af en toe gaan in de zaal vingers omhoog. Als iemand meldt dat de beslissing bij hem of haar op het bord is gevallen. Meestal is dat ook zo. Maar af en toe blijkt er toch nog een onvermoede bevrijdende zet mogelijk te zijn en kan het spel voortgang vinden. Het toernooi bestaat uit zeven speelronden. Op de 'bovenste tafels' wordt gespeeld met een schaakklok. De bedenktijd per ronde bedraagt voor beide spelers elk tien minuten voor de hele partij. Een wedstrijd duurt dus niet langer dan twintig minuten.
Uiteindelijk komt het eerste team van OBS de Hofmaat uit Neede als winnaar uit de strijd. De tweede plaats gaat naar de Menno ter Braakschool uit Eibergen. Team drie van OBS de Hofmaat eindigt op de derde plaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant