Herman Hooglugt (l) en Elise Kroekenstoel zijn klaar voor de start. Met op pony Chico Mayke Leusink  die elke dinsdag de bouwploeg voorziet van verse koffie. Foto Susanne ten Have
Herman Hooglugt (l) en Elise Kroekenstoel zijn klaar voor de start. Met op pony Chico Mayke Leusink die elke dinsdag de bouwploeg voorziet van verse koffie. Foto Susanne ten Have

Molenruiters van clubcross naar eventing

Algemeen

Ruiters en amazones uit het hele land door het Rekkense landschap

Door Susanne ten Have

REKKEN - De eenvoudige crosswedstrijd door het bos, die rijvereniging De Molenruiters al vijftig jaar voor de leden hield, is de laatste vijf jaar uitgegroeid tot een officiële eventingwedstrijd. Komende zaterdag en zondag rijden ruiters en amazones uit het hele land door het Rekkense landschap. Met een deelnemersveld van ruim 140 starts. En daar is de rijvereniging trots op.

"De laatste vrijdag voor de wedstrijd is best hectisch. Dan zijn wij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat hier aan het werk", vertelt de dertigjarige Elise Kroekenstoel. "Maar geen slapeloze nachten hoor, al gebeurt het wel dat midden in de nacht ineens de gedachte opduikt, oh dat moet ik niet vergeten", vult Herman Hooglugt (67) aan.
Al vijftig jaar lang houdt rijvereniging de Molenruiters een crosswedstrijd alleen voor leden. Met helpende handen van de vrijwilligers bouwden ze in slechts twee weekenden de hindernissen op. Maar dat niveau zijn ze ontgroeid. "Ik liep al een tijdje te zeuren dat ze de wedstrijd moesten openstellen. Het is zo zonde om alleen voor de leden een wedstrijd op te zetten. De omgeving is zo mooi, dat verdiende in mijn ogen meer aandacht", legt Herman uit.

Vrijwilligers
Herman en Elise zijn in het weekend van 2 en 3 november de wedstrijdleiders en verantwoordelijk voor al het gebeuren rondom de wedstrijd, al vindt Herman het beter om van een coördinerende rol te spreken. "Zodat alles soepel verloopt", vult Elise aan, die de titel van stagiaire draagt. Al maanden van tevoren is het tweetal bezig met de voorbereidingen, zoals communicatie tussen de parcoursbouwers Harm Rexwinkel en Dirk-Jan Mosselman en de bouwploeg, of het regelen van de juiste materialen.
Herman: "Weet je, er zijn zoveel mensen druk voor dat ene weekend, van sponsoring tot wedstrijdsecretariaat. En als leiding zijn wij dan wel aansprakelijk, maar namens de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie is er een afgevaardigde aanwezig, om ons te helpen als er een beslissing moet worden genomen. Bovenal is deze wedstrijd alleen mogelijk dankzij de hulp van vele vrijwilligers. Zo is er een ploeg van gepensioneerde 60- en 70-jarigen die elke dinsdagmiddag aan het parcours bouwen. Zonder die hulp was dit niet alles niet mogelijk."

Prefab
De twee richten hun blik naar de rijbak op de trainingslocatie De Zandvang. Daar staan de hindernissen al klaar. "Maar de eventing vindt niet hier plaats hoor, dat gebeurt allemaal aan de Nieuwenkampsweg, een paar kilometer vandaan", legt Herman uit. De eventing is een rijwedstrijd waarin de drie disciplines dressuur, springen en cross centraal staan. Ruiters en hun edele viervoeters proberen dan zoveel mogelijk punten te scoren. En daarnaast het crossparcours te rijden met zo min mogelijk fouten op de hindernissen. Verder moeten ze zo dicht mogelijk in de buurt komen van een vastgestelde tijdslimiet.
"Onder meer Tactus helpt de Molenruiters bij de vervaardiging van de hindernissen. Deze zijn allemaal van prefab-materiaal gemaakt dat breekt als de hindernis wordt geraakt. Want de veiligheid voor ruiter en dier staat voorop. Voor aanvang van de cross en na afloop worden alle dieren gecontroleerd door een dierenarts."
De eventingwedstrijd vindt zaterdag 2 en zondag 3 november plaats nabij de Nieuwenkampsweg in Rekken. Het is voor belangstellenden mogelijk om de route van de paarden te wandelen. Let wel op, honden zijn niet toegestaan vanwege het risico op verspreiding van ziektes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant