Welkomstcomité voor nieuwe inwoners Rietmolen

Het welkomstcomité van Rietmolen. Foto: eigen foto
Het welkomstcomité van Rietmolen. Foto: eigen foto (Foto: )

RIETMOLEN - Net nieuw in een plaats of dorp? Dan kan het lastig zijn je plek in die nieuwe omgeving te vinden. Je hebt immers al genoeg aan je hoofd. Hoe fijn is het dan dat je wordt verwelkomt door een welkomstcomité dat je in een kort tijdsbestek de weg wijst in je nieuwe woonomgeving. In Rietmolen, zo'n 1350 inwoners, is die traditie nieuw leven ingeblazen.

Door Rob Stevens

Michel ten Elsen weet nog dat hij in 2004 met zijn vrouw hun nieuwe huis betrok in Rietmolen. "Toen werden we nog wel welkom geheten en dat vonden we erg leuk." Maar die traditie is rond 2010 dood gebloed. Ten Elsen: "Waarom dat mooie initiatief is verwaterd weet ik niet. Misschien omdat er gewoon een tijdje weinig verloop was in Rietmolen. Maar het afgelopen jaar zijn er toch weer zo'n tien nieuwe huishoudens bijgekomen. Het idee om die oude traditie weer nieuw leven in te blazen is geboren bij de ontwikkeling van het dorpsplan, waarbij je nadenkt over en lijnen uitzet voor de toekomst van een gemeenschap. Daar wil je nieuwkomers natuurlijk nadrukkelijk bij betrekken. Uit de groep die met dat plan bezig is, heeft zich een negental gevormd met vier heren en vijf dames die de oude traditie weer besloot op te pakken. We hebben daarvoor inmiddels de koppen bij elkaar gestoken. Het resultaat is dat we het eind van deze maand de eerste huisbezoeken afleggen."

Voorafgaand aan het bezoek wordt gekeken welk duo het best past bij een bezoek aan de nieuwe inwoners van Rietmolen. Dat duo gaat dan met een welkomstpakket op pad, gevuld met allerlei spullen die iets met Rietmolen of ondernemers in Rietmolen te maken hebben, zoals: een pot honing van de dorps-imker, een eigen drankje van het plaatselijke café, een doos eieren, zomerfeestmunten en folders van plaatselijke verenigingen, de school, de markt en andere voorzieningen.
Ten Elsen oppert dat het initiatief misschien ook een goed idee is voor de andere kernen. Hij weet dat ze in Zieuwent en Noordijk ook zoiets doen. Ten Elsen: "Onze burgemeester Van Oostrum kwam er mee in het nieuws toen hij nieuwe inwoners van zijn eigen woonplaats Noordijk welkom heette. Het 'low budget pakket' wordt vooralsnog uit de eigen 'zak van Rietmolen' betaald. We zoeken nog naar een manier om dat structureel op een andere manier op te lossen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden