Iris en Cathy. Foto: Rob Stevens
Iris en Cathy. Foto: Rob Stevens (Foto: )

Leerzaam avontuur voor Iris Mateman

EIBERGEN - Buiten regent het in Eibergen. Dan is het vooruitzicht op een stage in Oeganda wel heel aantrekkelijk. Zeker als ook nog eens voor het goede doel is. Dat vooruitzicht hebben Iris Mateman uit Eibergen en Cathy Spiele uit Enschede. Iris en Cathy studeren Social Work aan het Saxion in Enschede.

Door Rob Stevens

Begin januari stappen de twee meiden, met vier andere studenten en twee docenten, in Schiphol op het vliegtuig naar Entebbe in Oeganda. Alle zes studenten zitten in het tweede jaar van hun opleiding. De studenten leren er mensen te begeleiden die voor korte of langere tijd hulp nodig hebben. Dat kan zowel gaan om ouderen als jongeren. Met de studiereis naar Oeganda vullen de studenten een deel van hun stageverplichtingen in voor dat studiejaar.

Iris: "We zijn in totaal elf dagen in Oeganda. Het wordt een vol programma. De avond dat we aankomen rijden we meteen door naar het hotel in een plaats in het noorden van Oeganda. De volgende dag gaan we daar dan naar het JoyKare Learning Centre waar kinderen met een ontwikkelingsachterstand veilig kunnen spelen en leren. De Oegandese Joyce Nairuba heeft dat centrum opgericht. Zij heeft zelf een zoon met een ernstige vorm van autisme. Er is in Oeganda veel schaamte over deze kinderen, daarom worden ze vaak thuis gehouden of zwerven ze op straat."

Cathy: "Er zijn in het centrum nu nog maar vijf kinderen. Maar ze willen graag uitbreiden. Wij gaan daarom materiaal ontwikkelen om het centrum breder onder de aandacht te brengen. Om het taboe dat kleeft aan kinderen met een beperking te doorbreken. We zijn in Nederland zelf een statiegeld-actie gestart in supermarkten. Met de opbrengst daarvan willen we ter plekke in Oeganda medische controles bij kinderen doen of schoolmateriaal aanschaffen, speeltoestellen, een extra gebouw, een hekwerk om de school of spullen die de omgeving kind vriendelijker en veiliger maken."

De tweede plek die Iris en Cathy bezoeken is Gulu in het noorden van Oeganda waar één van de twee docenten die ook meegaan, Maarten Bootsma, in 2009 de Stichting Thot-Worldwide startte. De stichting maakt met theatervoorstellingen sociale en maatschappelijke problemen bespreekbaar en inzichtelijk voor jongeren en volwassenen.

De verplichte injecties voor Gele koorts, Hepatitis A & B, DTP en de malaria pillen hebben Iris en Cathy inmiddels gehad. Iris ziet haar toekomt beroepsmatig wel in Nederland. Cathy twijfelt nog. Hoe het ook zij, Oeganda wordt een leerzaam avontuur en belevenis voor de beide meiden. Genoeg te bepraten terug in het vliegtuig voor de studenten. Zonder de beide leerkrachten die er nog even blijven ter ondersteuning van de stichting Thot-Worldwide.
Wie dit goede doel wil ondersteunen kan dat doen via: NL57 RABO 0331 0766 16, t.a.v. N. Akdeniz, of via: https://www.doneeractie.nl/onbeperkt-oeganda/-37851.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden