Berto ter Avest (BR Band) raakt gevoelige snaar 'Anderhalf meter'

GROENLO - Overal komen we de borden tegen met de oproep 'Houdt 1,5 meter afstand ' erop. Werd er door de overheid sinds een week op alle mogelijke manieren en via ieder medium tot in den treure op gewezen, toch wordt de waarschuwing op grote schaal genegeerd, getuige beelden van overvolle stranden, bossen en bouwmarkten afgelopen weekend. Reden voor de regering om op maandgavond de noodmaatregelen op te schalen. Voor muzikant Berto ter Avest reden om zijn hart te luchten op een manier die zijn eerste natuur is: op muziek.

Door Henri Walterbos

Berto is bekend van de BR Band waarmee hij al eens 'Evers staat op' op Radio 538 haalde. Hij is tegenwoordig actief in de BROXX Band, een revival van de OXX Band van wijlen Jan van Os, de Achterhoekse rocklegende. Hij schrijft en vertolkt eveneens nummers die de gevoelige snaar raken. Het coronavirus houdt ook hem bezig. "Het ligt voor mij en mijn vriendin Patricia extra gevoelig. Morgen moet zij weer voor chemo naar het ziekenhuis. Wij zijn extra voorzichtig. Dan voel je het extra. De chemo neemt ook goeie afweercellen weg, dus is ze extra vatbaar voor virussen. Met zo'n virus ben je extra huiverig. Ik kom nog wel een beetje buiten de deur om naar mijn werk te gaan."

Verbaasd
Berto verbaasde zich net als vele goedwillende Nederlanders over de massale trek naar bossen en stranden afgelopen weekend. "Ik ben werkzaam in de schoonmaak en was zaterdag aan het werk in een muziekzaak van een professionele drummer, die vrienden heeft over de hele wereld. In Australië, Chili. Die vrienden schrokken van de beelden uit Nederland, begrepen niet dat mensen er zo weinig aan doen, doen alsof er niets aan de hand is. Dat is wel een beetje dubbel. Je schrikt toch weer als je de aantallen hoort in Italië, in Nederland. Het is niet voor niets dat de overheid je waarschuwt. Ook jongeren houden zich lang niet allemaal aan de maatregelen, als ik dat zo zie. We moeten het wel met zijn allen doen. Anders komt er nooit een eind aan."

Ballade
"Ik heb thuis wel honderden korte stukjes liggen waar ik nog niets mee gedaan heb. Vanmiddag (maandagmiddag; red.) kwam het nummer ineens naar boven. Het is een ballade, want het is een beetje een triest verhaal. Er zijn al wel de nodige liedjes over het onderwerp gemaakt, maar allemaal op bestaande melodietjes. Ik vond dat er ook wel een keer een nieuw nummer over geschreven kon worden. Ik ben van de rock en lol en vond dat er ook wel iets over het hamsteren van toiletrollen in mocht." Een nadrukkelijk aanwezige Hammond versterkt de tekst, de gitaarsolo de gevoeligheid. Zeer geslaagd, al is Berto niet tevreden nog. "Ik kan nooit wachten om het te plaatsen," lacht hij. "Dit is de trailer zeg maar. Ik ga hem nog oppoetsen deze dagen." Berto speelde zelf alles in. "Had ik vanmiddag een demo met 3 sporen, inmiddels telt het lied 13 sporen," lacht de Grollenaar.

Boven zijn post: 'Veur alle slachtoffers van het coronavirus, hun familie, vrienden en kennissen. En loat'n wie der alles an doene um die anderhalve meter met z'n allen te waarborgen. Da's 't minste wa'j doen kunt....Sterkte en hop'n op betere tieden....'

https://www.facebook.com/roberto.bettega.75/videos/2680184982079049/

Lees ook

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden