Joop en Adri Rietman. Foto: Rob Weeber
Joop en Adri Rietman. Foto: Rob Weeber

Joop en Adri Rietman 60 jaar getrouwd

EIBERGEN - Op 19 mei vieren Eibergenaren Joop (1933) en Adri (1935) Rietman-Olthof hun 60-jarig huwelijk. Het echtpaar woont al jaren met veel plezier in seniorencomplex De Whemerhof in Eibergen. Het is er gezellig, ze hebben er hun sociale contacten en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Een tegenvaller is de corona-crisis, hoewel ze daar nuchter mee omgaan. En dankzij het cadeau van de kinderen, een iPad, kunnen ze, met enige hulp, toch hun (achter)(klein)kinderen zien.

Adri is geboren en getogen in Rekken. Haar vader dreef het Café Olthof met daarbij nog een kruidenierswinkel en bakkerij. “Het was hard werken, ’s nachts brood bakken en overdag de winkel. Mijn moeder hielp in het café. Ik herinner me de oorlog nog, de Duitsers hadden het café geconfisqueerd en waren daar gelegerd. Toch was het geen angstige tijd. Als klein meisje liep ik langs hen heen naar de keuken om eten te halen. Op het eind van de oorlog was er zelfs een Poolse soldaat, Willy Jarczyk. Hij heeft nog een versje in mijn poëziealbum geschreven.” Het café is later overgenomen door de familie Hagen, en is inmiddels dicht.
Joop komt uit Eibergen. Zijn vader had een groentezaak in de J.W. Hagemanstraat en hij werd verondersteld deze over te nemen. Maar toen Joop 13 was stierf zijn vader al, waardoor noodgedwongen zijn oudere broer de zaak moest voortzetten. In 1957 deed zijn broer de zaak aan Joop over. “Ik ventte met paard en wagen en mijn moeder en zus stonden in de winkel. Mijn moeder hield zich bezig met soepgroente en kool snijden. Ze heeft dat nog vele jaren volgehouden. Het paard stond gestald bij mijn opa en oma aan de Brink in Eibergen. Pas later kreeg ik mijn eerste auto, een Opel Blitz.”

Volksfeest
Het echtpaar ontmoette elkaar op het Rekkense Volksfeest. Wie achter wie aanliep, is nog steeds een discussiepunt, maar feit is dat ze bij elkaar zijn gebleven. Uitzonderlijk voor die tijd was het feit dat ze al voor hun trouwen samen op de fiets op vakantie gingen in Nederland. “Dat was heel bijzonder,” aldus Adri, “vooral omdat ik thuis niet veel mocht en erg kort werd gehouden. Op een avond was ik uit met Joop en kwam te laat thuis. Ik zei dat ik een lekke band had gehad, maar dat geloofden mijn ouders natuurlijk niet.”
Ze trouwden in 1960 en woonden de eerste vijf jaar van het huwelijk in Rekken, in het huis van haar ouders. Daar werden ook de twee kinderen geboren. Als een van de weinigen in het dorp hadden ze een televisie. Regelmatig kwamen er dan ook mensen langs om te kijken. Zo ook een keer de dominee die de Beatles wilde zien. Ook het café had een toestel. Daar werd naar voetbal gekeken.

Notenbar
Na Rekken verhuisden ze naar het woongedeelte boven de groentewinkel in Eibergen, waar ze zouden blijven wonen totdat Joop afgekeurd werd. “Toen mijn moeder ziek werd, stopte ik met venten. We hadden een mooie zaak, maar werkten wel tachtig uur in de week. De komst van de notenbar was een groot succes. Dat was uniek in Eibergen. We zagen het in Aalten en hebben het toen ook bij ons geïntroduceerd. Alle noten werden door onszelf gebrand. Verder verkochten we ook buitenlandse kazen. In 1985 werd ik vanwege fysiek ongemak afgekeurd en moesten we stoppen met de winkel.”
Na jaren van tachtig uur in de week werken stond de teller ineens op ‘0’. En moesten ze door het gebrek aan opvolging ook uit de bovenwoning. Joop heeft toen een cursus houtsnijden gevolgd, een ambachtelijke activiteit die zijn vader ook al beheerste. Adri ging een aantal jaren helpen in de winkel van haar broer in Rekken. Daarnaast bleven ze lid van de kegelclub. Ook trokken ze er regelmatig met de caravan op uit. Het echtpaar kreeg twee kinderen en heeft zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden