Neede zegt Nee tegen de komst van de vijf reuzenwindmolens. Foto: Rob Stevens
Neede zegt Nee tegen de komst van de vijf reuzenwindmolens. Foto: Rob Stevens

'Eiffeltorens horen niet in coulissenlandschap'

Protest in Geesteren tegen komst vijf kolossale windmolens

Door Rob Stevens

GEESTEREN - Dinsdag rond half zeven verzamelen zich zo’n 150 Needenaren bij De Melktap in Geesteren. Zij laten hun onvrede horen over de plannen om in het gebied van de Berkel en Bolksbeek vijf kolossale windmolens van 250 meter hoog neer te zetten. Precies op het moment dat daar bij De Melktap een informatieavond over wordt gehouden.

Han Meerbeek doet dinsdagavond als één van actievoerders van de ‘Needse kerngroep tegen windturbines’ alle mogelijke moeite om ervoor te zorgen dat de corona-richtlijnen in acht worden genomen. Dat lukt want de politie ziet erop toe maar hoeft niet in te grijpen.
Het wel en wee van Neede gaat Han Meerbeek aan het hart. Als hij hoort van de plannen voor de bouw van windturbines van het formaat Eiffeltoren in het achterland van Neede, niet ver van dorpskernen, denkt hij: dat gaat me toch niet gebeuren. Meerbeek: “En daarin sta ik niet alleen. Kijk maar naar de opkomst hier. Met deze bijeenkomst willen we laten zien wie ze treffen. Het vuurtje brandt nu en we zullen ervoor zorgen dat het blijft branden. Het is te gek voor woorden.”

Overlast
Ter vergelijking: het hoogste platform van de Eiffeltoren (zonder antenne) bevindt zich op een hoogte van 276 meter. De hoogste kerk van Nederland, de Domtoren meet 112 meter. Neede vreest voor aantasting van het landschap, slapeloosheid als gevolg van geluids- en lichtoverlast en de slagschaduw van de immense windturbine. Het bouwwerk zou tot minimaal twee kilometer in de omtrek overlast geven.
De Melktap in Geesteren is niet voor niets gekozen als protestlocatie. Om zeven uur is daar namelijk een informatieavond gepland van de Burgerwindcoöperatie Achterhoekse Wind Energie (BAWE), over de plannen voor de bouw van vijf windmolens met een hoogte van 250 meter bij de Avinkstuw langs de Berkel en Bolksbeek tussen Eibergen, Neede, Haarlo en Noordijk. Bezoekers van de bijeenkomst moeten onder het spandoek van Supportersvereniging Neede Noord door om De Melktap te bereiken. De onvrede kan hen moeilijk ontgaan.

Energieambities
In het rapport Ruimtelijke Ordening en Duurzame Energieopwekking in Berkelland (RODE) staat dat grote windturbines, naast zon, in de Achterhoek belangrijk zijn voor de gemeentelijke energieambities. De maatschappelijke en landschappelijke impact is vaak zeer groot. Politiek draagvlak, doorzettingsvermogen en duidelijke communicatie zijn zeer belangrijk voor de slagingskans van dergelijke projecten.
De bedoelingen van de Burgerwindcoöperatie Achterhoekse Wind Energie lijken op het oog nobel. Het uitgangspunt en rendement van windprojecten moet in de Achterhoek blijven. Omwonenden krijgen de gelegenheid om mee te investeren. Windmolens worden lokaal eigendom. Alleen grote windmolens zouden voldoende wind kunnen vangen.
Volgens het coöperatiebestuur, met een volgens eigen zeggen groen (ondernemers)hart, zijn windmolens niet per definitie mooi, maar wel noodzakelijk om de doelstellingen rond duurzaamheid te behalen. In overleg worden windmolens ingepast in het mooie Achterhoek. En daar wringt nou juist de schoen. Needenaren voelen zich niet gekend in hun belangen. Han Meerbeek vindt dat het bestuurders van buiten Neede zijn die plannen maken vóór Neede. En daarin staat hij niet alleen, bleek wel in Geesteren.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden